Waarom uw oldtimer in de winter beter niet de weg op kan

22 februari 2021

Onderhoud en schade

Wie echt van zijn oldtimer houdt, laat zijn klassieker tijdens de wintermaanden in de garage staan. Winterse weersomstandigheden zoals sneeuw en ijzel kunnen namelijk kwetsbare onderdelen van uw oldtimer beschadigen. Door gladheid of slechter zicht op de weg neemt de kans op ongelukken bovendien enorm toe. Het is daarom niet verwonderlijk dat oldtimerverzekeraars rijden met uw oldtimer in de winter ontmoedigen.

Nederlandse winters kunnen een wisselend en grillig karakter hebben. Sommige winters verlopen relatief zacht met veel wind en regen, terwijl winters met sneeuw en vrieskou ook nog steeds voor komen. Ongeacht hoe de winter verloopt is het voor oldtimers beter om tot het voorjaar weer aanbreekt te overwinteren in een warme en droge stalling.

Wij begrijpen dat het vervelend is wanneer u maandenlang niet met uw geliefde oldtimer de weg op kan. Daarom leggen wij graag uit waarom u toch echt beter kunt wachten tot het voorjaar!

791

Winterse weersomstandigheden oldtimer

De meeste oldtimers bevatten kwetsbare onderdelen en zijn slecht bestand tegen winterse weersomstandigheden. Zelfs voor moderne auto’s kan de winter een uitdaging vormen. Denk aan kapotte accu’s of een vastgevroren handrem. Bovendien zijn zelfs de beste winterbanden niet bestand tegen ijzel op de weg.

De grootste problemen die uw oldtimer in de winter kan tegenkomen zijn;

Natte bladeren: Het eerste probleem dient zich in de herfst al aan. In combinatie met regen kan een pak balderen op de weg voor lokale gladheid zorgen. Bovendien geeft dit een smerige bende op de weg.

Mist: Mist zorgt natuurlijk voor gevaarlijke rijomstandigheden. Veel oldtimers beschikken bovendien niet over goede mistlampen om het zicht te verbeteren.

Wind en regen: Met name wanneer het stormt zorgt dit voor gevaarlijke omstandigheden op de weg. Denk aan afgewaaide takken en bomen. Met uw oldtimer door de regen rijden is bovendien ook geen pretje.

Beslagen ramen: Door temperatuurschommelingen kunnen de ramen van uw oldtimer snel beslaan. Helaas beschikken de meeste oldtimers niet over een goed ontwaseming systeem. Hierdoor verslechterd uw zicht op de weg.

Vrieskou: Zoals eerder genoemd kan vrieskou bij alle auto’s voor problemen zorgen, maar zijn oldtimers hier nog eens extra kwetsbaar voor.

Sneeuw: Sneeuw zorgt niet alleen voor gladheid, maar tast ook de lak van uw oldtimer aan/

IJzel: IJzel is wellicht nog de meest verraderlijkste vorm van gladheid.

Strooizout: Zodra er ook maar enigszins een risico is voor gladheid gaan de strooiwagens massaal de weg op. Voor de rijveiligheid is dat natuurlijk prima, maar het strooizout is heel slecht voor uw lak en andere oldtimeronderdelen.

Onverzekerd de weg op tijdens de wintermaanden

Uw oldtimer laten staan tijdens de wintermaanden heeft niet alleen praktische redenen. De meeste oldtimerverzekeraars stellen dit zelfs verplicht. In de polisvoorwaarden valt vaak terug te lezen dat uw oldtimer bijvoorbeeld van december tot en met januari niet verzekerd is op de weg.

U bent in dat geval verplicht om uw oldtimer in een geschikte winterstalling te plaatsen. Om vervelende verassingen achteraf te voorkomen, raden wij u aan om de polisvoorwaarden van uw oldtimerverzekering zorgvuldig door te nemen.

Uiteindelijk breekt altijd weer het voorjaar aan en kunt onder het genot van een zonnetje met uw oldtimer mooie kilometers maken.

22 februari 2021

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen