Wanneer vervalt de verplichte APK voor uw oldtimer?

11 maart 2022

Onderhoud en schade

De jaarlijks verplichte APK (Algemene Periodieke Keuring) geldt voor iedere Nederlandse autobezitter, maar hoe zit dat met oldtimers? Deze klassiekers maken vaak weinig kilometers, waardoor de meerwaarde van de APK er in dergelijke situaties vaak niet lijkt te zijn. Wij leggen u  uit hoe dat zit met de APK-verplichting voor oldtimers.

De APK-plicht is ontstaan in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Deze algemene periodieke keuring van auto’s moest onze wegen veiliger maken en voorkomen dat mensen in onveilige voertuigen zich in het verkeer konden begeven.

Voor veel oldtimereigenaren is deze verplichting echter een doorn in het oog en belangenvereniging FEHAC pleit mede daarom al jaren voor versoepeling of zelfs afschaffing van de APK-plicht voor oldtimers.

1090

Heeft APK wel nut voor oldtimers?

Voor veel autobezitters is de jaarlijkse APK geen overbodige luxe en wordt het moment meteen benut voor een grote onderhoudsbeurt. Door de relatie hoge slijtage van auto’s die dagelijks worden gebruikt kan de betrouwbaarheid ook afnemen.

Voor oldtimers ligt die situatie vaak heel anders. Oldtimereigenaren gaan veel zuiniger om met hun zeldzame bolide. Bovendien maken oldtimers weinig tot zelfs geen kilometers. Tijdens de wintermaanden verdwijnen deze klassiekers in de stalling.

De belangrijkste verschillen tussen oldtimers en auto’s voor dagelijks gebruik:

  • Oldtimers maken aanzienlijk minder kilometers;
  • Oldtimereigenaren besteden veel tijd en geld aan het onderhoud van hun klassieker;
  • De slijtage van onderdelen en de oldtimer zelf verloopt veel trager;
  • Oldtimers komen vaak alleen onder optimale weersomstandigheden op de weg;
  • Oldtimereigenaren rijden meestal veel voorzichtiger, waardoor de kans op rijschade minimaal is.

Al met al biedt de jaarlijkse algemene keuring weinig meerwaarde voor klassiekers en is de verplichting voor veel eigenaren zelfs een grote ergernis. De APK kost niet alleen tijd en geld, maar veel keuringstations beschikken ook niet over de juiste expertise om een klassieker correct te kunnen beoordelen.

FEHAC springt in de bres voor oldtimereigenaren

Belangenvereniging FEHAC strijd al jaren om een APK-vrijstelling voor oldtimers en met succes. Oldtimers van vóór 1960 zijn altijd al vrijgesteld van APK en in 2008 werd de Nederlandse wetgeving verder versoepeld voor jongere oldtimers, van een jaarlijks naar een tweejaarlijks verplichte keuring. 

In samenwerking met het RDW en de BOVAG trok de FEHAC veder ten strijde om de APK-verplichting voor nog meer oldtimers van tafel te krijgen. Na lang getouwtrek en een verkeerd geïnterpreteerde wetgeving, was er uiteindelijk witte rook. Sinds 1 januari 2021 genieten alle oldtimers van 50 jaar en ouder van een volledige APK-vrijstelling.

Dus wat zijn de APK-regels voor uw oldtimer? Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt.

Leeftijd van uw klassieker

APK-regels

25 tot 30 jaar

Verplicht jaarlijkse APK

30 tot 50 jaar

Verplicht tweejaarlijkse APK

50 jaar en ouder

Volledige APK-vrijstelling

 

Uw oldtimer goed verzekerd

Ongeacht of uw oldtimer wel of niet APK-plichtig is mag een goede oldtimerverzekering natuurlijk niet ontbreken. Wist u dat wij al voor klassiekers vanaf 25 jaar een maatwerk verzekeringsoplossing kunnen bieden. Bovendien adviseren wij u graag bij vragen over onderhoud, beveiliging, fiscale en juridische vraagstukken.

 

11 maart 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen