Wat u moet weten over het verkopen van uw oldtimer

2 juni 2017

Verzekeren en financieel

Geregeld treft u op onze website artikelen en tips aan over de aanschaf en het bezit van een oldtimer. Maar wellicht dat u uw oldtimer juist van de hand wilt doen. Ook in dat geval hebben wij voor u een aantal bruikbare tips.

Er bestaan tal van redenen om een oldtimer te willen verkopen. Wellicht wilt u ruimte in uw garage maken voor nieuwe modellen of wilt u simpelweg af van de financiële verplichtingen die een oldtimer met zich meebrengt. Het kan ook zo zijn dat u een oldtimer heeft geërfd, maar geen kenner en/of liefhebber bent van oldtimers.

Wat uw reden ook is, met deze tips kunt u zich beter voorbereiden op de verkoop van uw oldtimer en heeft u meer kans op een eerlijke prijs.

Oldtimer waardebepaling

Ten eerste wilt u natuurlijk een prijskaartje aan uw oldtimer hangen. Dit vraagt in eerste instantie om enig huiswerk. U zal een stuk onderzoek moeten verrichten naar het huidige aanbod van vergelijkbare modellen maar zich ook moeten verdiepen in de geschiedenis en specificaties van de auto. Hierbij de onderdelen op een rij:

Bouwjaar

Normaal gesproken zou men zeggen, hoe jonger hoe beter. Maar bij oldtimers kan juist het tegenovergestelde waar zijn.

Een oldtimer van 50 jaar oud die nog prima functioneert geeft immers een goede indicatie over de bouwkwaliteit. Bovendien valt een oldtimer van 40 jaar of ouder binnen de MRB vrijstelling, wat natuurlijk weer financieel voordeel met zich meebrengt voor de nieuwe eigenaar.

Merk en model/type

Het spreekt uiteraard voor zich dat een BMW in een andere prijsklasse valt dan een Fiat. Maar ook binnen een bepaald merk kan het weer veel verschil uit maken onder welk type/model uw oldtimer valt.

Onderhoudshistorie

Bevat uw oldtimer nog alle originele onderdelen of zijn er een aantal door de jaren heen vervangen? Een oldtimer in originele staat brengt immers meer op, aangezien potentiële kopers op zoek zijn naar iets authentieks.

De algehele onderhoudsstaat van een oldtimer is natuurlijk belangrijk voor de waarde. Een oldtimer die altijd goed is onderhouden zal meer opbrengen, aangezien de nieuwe eigenaar geen reparaties hoeft te verrichten.

Kilometerstand

Net als bij reguliere auto’s betekent een lagere kilometerstand een hogere opbrengst voor uw oldtimer.

Verbruik

Gaat het om een oldtimer die loopt op diesel of benzine en hoe zit het met verbruik? Door alle extra milieutoeslagen zijn bijvoorbeeld grote Amerikaanse oldtimers een stuk minder in trek geworden.

Actuele aanbod

Wanneer u bovenstaande zaken heeft geïnventariseerd, kunt u op zoek gaan naar vergelijkbare modellen om te zien wat daarvoor wordt gevraagd.

Ook voor oldtimers geldt daarbij dat het actuele aanbod de waarde sterk bepaalt. Hoe minder exemplaren er van uw oldtimer rondrijden en worden aangeboden, des te hoger de vraagprijs.

Waar kunt u uw oldtimer aanbieden?

Het eerste wat bij veel mensen op komt zijn natuurlijk websites als Marktplaats, maar u kunt ook gebruikmaken van veilingsites als Catawiki. Ook zijn er (specialistische) garages/autobedrijven waar u uw oldtimer kunt aanbieden, bijvoorbeeld Wim Prins. Houd er wel rekening mee dat dergelijke bedrijven een vergoeding vragen voor het verkopen van uw oldtimer.

Uiteraard kunt u ook zonder tussenkomst van derden zelf uw oldtimer onder de aandacht brengen bij bijvoorbeeld leden van een oldtimerclub. Of wellicht heeft u een goede kennis danwel familielid die uw oldtimer wilt overnemen. Zorg er dan wel voor dat het verkoopproces volledig volgens de correcte procedures verloopt.

Verkoopt u uw oldtimer aan iemand buiten Nederland? Bekijk dan onze pagina over het exporteren van oldtimers.

2 juni 2017

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen