Welke remvloeistof is geschikt voor mijn oldtimer?

11 april 2022

Onderhoud en schade

Hoewel oldtimers minder kilometers rijden in vergelijking met hedendaagse auto’s, worden de remmen flink belast door het vaak zware gewicht van de klassieker. Regelmatige controle van de remmen is dan ook van groot belang voor de verkeersveiligheid, want een afwijking aan de kan leiden tot gevaarlijke situaties. Controleer daarom regelmatig de conditie van de remmen en remschijven en geef extra aandacht aan de remvloeistof.

Wat is remvloeistof en waarom is het belangrijk?

Remvloeistof is een essentieel onderdeel van elk voertuig. De vloeistof, die ook wel hydraulische vloeistof wordt genoemd, helpt uw oldtimer af te remmen of tot stilstand te brengen wanneer u het rempedaal intrapt.

De remvloeistof zorgt ervoor dat de kracht op het rempedaal wordt doorgegeven aan de wielremcilinders, wat ervoor zorgt dat uw klassieker vaart mindert. Hier is een vloeistof voor nodig omdat vloeistoffen niet samendrukbaar zijn - elke samendrukkende kracht wordt daardoor direct doorgegeven. 

Bovendien heeft remvloeistof ook een smerende werking voor onder andere de remcilinders, zuigers en slangen.

1095

Hoe vaak moet de remvloeistof worden vervangen?

De gebruikelijke aanbeveling is om remvloeistof om de twee jaar te verversen. Dit houdt de remwerking op peil en vermindert de kans op beschadiging van het materiaal (corrosie) door vocht. Twijfelt u over de kwaliteit van de remvloeistof? Let dan op de volgende zaken:

  • Welke kleur heeft de remvloeistof? Dit moet helder en lichtgeel zijn. Is de remvloeistof donker en troebel, dan is deze aan vervanging toe.
  • Hoe hoog staat het peil van de remvloeistof? Te weinig remvloeistof kan ook een probleem vormen. Vul indien nodig het reservoir daarom aan tot de aangegeven markering.

Wie even Googelt vindt talloze websites en instructievideo’s over het vervangen of aanvullen van de remvloeistof van oldtimers. 

Let verder op dat remvloeistof geen water mag bevatten. Als dit wel het geval is wordt de remvloeistof comprimeerbaar, waardoor u minder goed kunt remmen en het rempedaal zompig aanvoelt.

Welke soorten remvloeistof zijn er op de Nederlandse markt beschikbaar?

Tegenwoordig zijn er vier verschillende typen remolie op de markt; DOT 3, 4, 5 en 5.1. Het soort remvloeistof wordt uitgedrukt in DOT. Het cijfer erachter (zoals DOT3, DOT4 en DOT5) heeft te maken met de hoogte van het kookpunt. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger het kookpunt. En dat is belangrijk, omdat de remmen en daarmee de remvloeistof flink heet kan worden. Als de remvloeistof kookt, werken de remmen niet optimaal meer. Dit wilt u dus voorkomen.

Remvloeistof is vrij eenvoudig te verkrijgen bij sommige bouwmarkten, autospeciaalzaken of online. Een flacon hoeft u niet meer dan twee tientjes te kosten.

Welke remvloeistof is het beste voor oldtimers?

Wanneer weet u welke remvloeistof (DOT) het beste is voor uw oldtimer? Dit is vrij eenvoudig te bepalen: hoe zwaarder de remmen over het algemeen belast worden, hoe hoger het kookpunt (DOT) dat u nodig hebt.

Zware voertuigen en sportieve voertuigen hebben dus baat bij een remvloeistof met een hoog kookpunt. Over het algemeen hebben oldtimers een zwaar gewicht en daarom is een remvloeistof met een hoog kookpunt aan te raden voor uw oldtimer. 

De silicone remvloeistof DOT5 is een remvloeistof die zeer geschikt is voor oldtimers, omdat deze vloeistof geen water aantrekt. Een goed alternatief voor de DOT3, DOT4 of DOT5.1 remvloeistof. Echter valt de veel gebruikte DOT4 ook prima te gebruiken voor uw klassieker. Let bovendien extra goed op met zachte rubberen onderdelen in combinatie met DOT5. Er zijn geluiden in de markt dat DOT5 zacht rubber in sommige gevallen kan aantasten. 

Ongeremd goed verzekerd

Ondanks optimaal onderhoud van uw oldtimer, bestaat er helaas altijd kans op schade door (verkeer)ongevallen, brand of diefstal.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het verzekeren van een oldtimer? Ons team aan specialisten denkt graag met u mee over een passende oldtimerverzekering.

11 april 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen