Hoe slecht zijn oldtimers voor het milieu?

15 augustus 2022

In het nieuws

Van een oude brandstofauto zou u verwachten dat deze oldtimers per definitie slechter zijn voor het milieu dan hun moderne soortgenoten. Maar bijzonder genoeg is dat niet altijd het geval! Klassieke auto’s zijn zelfs minder schadelijk voor het milieu dan moderne auto's met verbrandingsmotor en elektrische voertuigen, zo blijkt uit recent Brits onderzoek.

Uit recent Brits onderzoek komt naar voren dat oldtimers ten opzichte van moderne en zelfs elektrische auto’s nog helemaal niet zo slecht zijn voor het milieu als men zou verwachten. Een gespecialiseerde verzekeraar in het Verenigd Koninkrijk genaamd Footman James, stelde voor verzamelaars een rapport op na onderzoek naar de auto-industrie waarin onder meer gekeken is naar de gevolgen voor het milieu. 

1111

Productie moderne auto’s zeer belastend voor het milieu

Dat de fabricage van nieuwe auto’s veel energie en grondstoffen kost is alom bekend. Denk aan het opgraven van aluminium, koper en staal, maar ook de energie die het kost om er kabels of platen van te maken. Vervolgens kost het persen of smeden van onderdelen wederom veel energie en hoe ingewikkelder de auto, hoe hoger de energiekosten en de materiaalkosten zullen zijn.

 

Autofabrikant Polestar, het merk dat zich richt op het bouwen van sportieve elektrische auto's, stelde vorig jaar vast dat het rond de 26 ton CO2 produceerde om hun 2-model te maken. Met die gegevens kunt u niet veel, totdat het vergeleken wordt met de CO2-voetafdruk van een klassieke auto met een verbrandingsmotor.

Uit het onderzoek van Footman James blijkt namelijk dat in het Verenigd Koninkrijk de gemiddelde oldtimer bij gebruik 563 kg CO2 per jaar produceert. Dit een realistische weerspiegeling van het werkelijke gebruik, dat in veel gevallen relatief weinig kilometers betekent. 

Omdat de fabricagekosten bij een klassieker al betaald zijn, is een oldtimer ironisch genoeg zuiniger dan een elektrische auto als gaat om de uitstoot van CO2.

Zijn de beschuldigingen dus wel terecht?

Hedendaags worden eigenaren van oldtimers steeds vaker geconfronteerd met milieurestricties zoals milieuzones in binnensteden, moeilijk verkrijgbare brandstof en hoge accijnzen op brandstof. De aanschaf van elektrische auto’s wordt daarentegen juist toegejuicht met subsidies, maar eigenlijk is dat helemaal niet terecht.

 

Het ligt voor de hand om aan te nemen dat klassieke auto's schadelijker zijn voor het milieu, simpelweg omdat ze oudere en minder efficiënte motoren hebben die draaien op fossiele brandstof, maar de gegevens uit het rapport van Footman James weerleggen die theorie. 

Het gaat er namelijk om hoe deze voertuigen worden onderhouden en gebruikt. Het is duidelijk dat nieuwe moderne en elektrische auto's van dag tot dag misschien beter lijken voor de planeet, maar het probleem is hoeveel impact hun productie veroorzaakt. Zo maakt een oldtimer natuurlijk veel minder kilometers per jaar en stoot dus ook minder CO2 uit.

Gelet op de uitstoot per kilometer is een elektrische auto inderdaad minder schadelijk voor het milieu. Maar dit wordt compleet ongedaan gemaakt door de productie. De productie van elektrische auto’s en de bijbehorende accu (denk aan de lithium, kobalt en nikkel) is juist zeer schadelijk voor het milieu. Om nog maar te zwijgen over de slechte arbeidsomstandigheden in de betreffende mijnen voor deze grondstoffen. 

Moraal van het verhaal

Kortom, als  uit duurzaamheidsoverweging niet een oldtimer aan wilt schaffen óf met een schuldgevoel in uw klassieker rondrijdt, dan willen wij u door middel van dit artikel maar al te graag een hart onder de riem steken. Wist u bovendien dat ook oldtimers tegenwoordig geëlektrificeerd kunnen worden?

Geen zorgen dus voor oldtimerfans, uw klassieker stoot relatief gezien weinig schadelijke stoffen uit in vergelijking met moderne auto's die over veel grotere afstanden rijden, om nog maar te zwijgen over de CO2-uitstoot tijdens diens productie.

15 augustus 2022

In het nieuws

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen