Lamborghini viert zestigjarig bestaan

20 september 2023

Besproken oldtimers

Lamborghini bestaat zestig jaar en heeft in deze jaren een aantal bijzondere klassiekers op de markt gebracht. De iconische Italiaanse sportwagenfabrikant staat daar met een aantal evenementen bij stil en laat naast oude iconen ook future classics zien.

In 1963 richtte Feruccio Lamborghini zijn eigen bedrijf Automobili Lamborghini op en werd in Sant’Agata Bolognese de eerste fabriek gebouwd. Lamborghini wilde van meet af aan innovatief zijn en een revolutie in de sportwagenwereld teweeg brengen. Deze waarden zijn vandaag de dag nog altijd aanwezig bij Lamborghini en leidden in de loop der jaren tot een aantal bijzondere klassiekers, ieder met hun eigen verhaal.

Succesvol failliet

Begonnen met tractoren sloeg Lamborghini in 1966 met de Miura voor het eerst de weg in naar exotische sportwagens. Vervolgens was de Urraco de eerste sportwagen van Lamborghini die voorzien was van een V8. 

Ondanks het succes van deze sportieve klassiekers kwam Lamborghini in de financiële problemen en ging in 1978 zelfs failliet, om daarna door de gebroeders Mimram overgenomen te worden. Zij introduceerden in 1981 de Jalpa. Deze sportwagen was een verkooptopper en droeg eraan bij dat  dat Lamborghini weer financieel gezond werd.

Een andere icoon uit de stal van de Italianen is de Diablo. De sportwagen uit de jaren negentig was een succes en meermaals te bewonderen op het witte doek.  

Lamborghini Future classics

Ook zijn er de afgelopen jaren een aantal future classics van Lamborghini op de markt gebracht die we nauwlettend in de gaten houden. 

In het verlengde daarvan brachten de Italianen dit jaar een aantal gelimiteerde exemplaren op de markt om het zestigjarig jubileum te vieren. Lamborghini produceert van zowel Huracán Evo Spyder, de Huracán Tecnica als de Huracán STO een verjaardagseditie die beperkt is tot ieder zestig genummerde exemplaren. Voor elke uniek model hebben kopers de keuze uit speciale kleuren voor zowel het in- als exterieur. Deze auto’s zijn nu al uniek.

Bron: Lamborghini.com

Bron: Lamborghini.com

Jubileumevenementen

Verder viert Lamborghini op verschillende evenementen zijn jubileum. Begin dit jaar opende het sportwagenmerk het verbouwde Lamborghini-museum, dat gevestigd is in de oorspronkelijke fabrieksruimtes in Sant’Agata Bolognese. Daar is de tentoonstelling ‘The Future Began in 1963’ te zien.

In Japan was er op het circuit van Suzuka de Lamborghini Day, het eerste internationale zestigjarige jubileumevenement. Met 251 historische en huidige modellen van Lamborghini was dit de grootste bijeenkomst van Lamborghini’s ooit en is dit opgenomen in het Guinness World of Records. Ook werd er de Huracán Sterrato onthuld.

Verder haalden de Italianen op het Goodwood Festival of Speed in het Verenigd Koninkrijk het doek van de Revuelto en de SC63 Hypercar. Laatstgenoemde gaat meedoen aan de 24 uur van Le Mans. Niet veel later vierde Lamborghini op de Salon Privé in Blenheim Palace, Oxfordshire samen met de Britten de zestigste verjaardag en waren onder andere een Urraco P250S uit 1974, een Countach 5000 QV uit 1987, een Islero S uit 1969, een Miura P400 S uit 1970 en een Diablo uit 1992 te bewonderen. 

Bron: Lamborghini.com

Bron: Lamborghini.com

20 september 2023

Besproken oldtimers

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen