Verhuren of uitlenen van uw oldtimer. Hoe zit dat met uw oldtimerverzekering?

4 juni 2021

Verzekeren en financieel

Misschien gaat een familielid of vriend wel trouwen of wilt u een zakcentje extra verdienen met het verhuren van uw oldtimer. Tijdens het uitlenen van uw dierbare bolide, wilt u zekerweten dat deze weer heelhuids terugkomt. Als dit niet het geval is moeten u en de bestuurder wel op de hoogte zijn van de consequenties, bijvoorbeeld voor uw oldtimerverzekering.

Verzekerd van een speciale dag

Oldtimereigenaren worden regelmatig gevraagd om hun oldtimer uit te lenen voor speciale gelegenheden. Dit is vaak voor een trouwdag, groot feest, evenement of voor een andere vriendendienst. Er zijn ook oldtimereigenaren die ervoor kiezen om hun bolide te verhuren voor een vergoeding. Op deze manier kunnen mensen die zelf geen oldtimer bezitten toch genieten van een unieke rijervaring.

873

Aan wie leent u de oldtimer uit?

Wij raden u aan om kritisch te zijn aan wie u de oldtimer uitleent. Hoe ervaren is de betreffende chauffeur met het rijden in een oldtimer? Indien u hier nog geen gevoel bij heeft is het misschien handig om eerst een proefrondje te maken.

  • Sturen. Rijden in een oldtimer is een andere ervaring vergeleken met moderne auto’s. Oldtimers hebben meestal bijvoorbeeld geen stuurbekrachtiging. Voor iemand die nog nooit zonder heeft gereden zal dit dus even wennen zijn.
  • Langzaam optrekken. Oldtimers kunnen erg groot en zwaar zijn, daarnaast hebben ze niet de nieuwste motor. Dit resulteert in een langzamere acceleratie snelheid.
  • Remmen. Doordat een oudere auto niet de optimale remschijven heeft zal de oldtimer een langere remweg hebben. Zorg er dus voor dat de bestuurder genoeg afstand bewaard met een voorligger
  • Op tijd tanken. Een oldtimer verbruikt veel brandstof. De brandstofmeter is soms niet heel nauwkeurig, dus wanneer de meter bijna leeg aangeeft raden wij u aan om direct te tanken.

Bespreek een aantal regels van te voren

Zorg ervoor dat u van te voren regels bespreekt met diegene die de oldtimer gaat besturen. Dit kunnen hele vanzelfsprekende regels zijn, zoals geen alcohol en drugs voor en tijdens het rijden. U kunt het ook hebben over wie eventuele boetes betaald hoelang u de wagen uitleent en wat te doen bij pech onderweg. Wanneer u uw oldtimer verhuurd is het geen overbodige luxe om een officieel contract op te stellen. Hier staan de regels juridisch vermeld en is de huurder verplicht om deze van tevoren te ondertekenen.

Wat dekt de oldtimerverzekering wanneer er toch schade ontstaat?

Meestal dekt uw oldtimerverzekering de schade, ook al zit er iemand anders achter het stuur. Verzekeringsmaatschappijen vinden het over het algemeen niet erg als een oldtimer soms wordt uitgeleend, zolang het maar om een vriendendienst gaat. Wanneer men besluit dit regelmatig te doen of met commerciële insteek, dan bent u verplicht dit te melden bij uw oldtimerverzekeraar.

Bij de aansprakelijkheidsverzekering liggen de regels wel anders. Als iemand anders in uw oldtimer schade of letselschade bij een ander aanricht, dan wordt er beroep gedaan op uw aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer de bestuurder van uw oldtimer niet schuldig is zullen de kosten van de schade voor de tegenpartij zijn.

Verzeker vandaag nog uw oldtimer

Op zoek naar een verzekering op maat voor uw dierbare oldtimer? Bij Oldtimer-verzekering.nl bieden wij de beste voorwaarden tegen de scherpste premie, zodat u deze met een gerust hart kunt uitlenen.

4 juni 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen