Een oldtimer als belegging verzekeren

7 april 2020

Verzekeren en financieel

Beleggen in oldtimers kan een lucratieve en vooral leuke investering zijn. Dan is het wel belangrijk om uw beleggingsobjecten goed te verzekeren. Maar hoe zit dat als uw oldtimer nooit de garage verlaat en is het ook mogelijk om een complete verzameling te laten verzekeren? In dit artikel gaan wij uitgebreid in op deze vragen.

Wie geld op de spaarrekening zet, ziet zijn vermogen steeds verder slinken. Vastgoed wordt alsmaar schaarser en de aandelenbeurzen beleefde deze maand hun eerste beurskrach sinds 2008. Het is daarom niet verwonderlijk dat steeds meer vermogende Nederlanders hun heil in luxe goederen zoeken. Beleggen in tastbare zaken zoals kunst of sieraden.

In 2019 zat de waarde van exclusieve Whisky’s bijvoorbeeld enorm in de lift. Ook het beleggen in klassieke auto’s, eveneens als in supercars blijft populair. Voor echte petrolheads is dit natuurlijk de ideale combinatie om hun hobby te combineren met waardevaste investeringen. Toch komen er wel een aantal praktische zaken bij kijken, onder andere verzekeringstechnisch.

Niet voor ‘dagelijks’ gebruik

De waarde van een klassieker wordt deels bepaald door het aantal kilometers op de teller. Wie veel rendement uit zijn auto willen halen en het risico op schade wil beperken, zal er daarom niet snel de weg mee opgaan. Sommige exclusieve modellen hebben niet eens een kenteken. Ook in een garage of stalling is uw bijzondere klassieker niet gevrijwaard van schaderisico’s of diefstal en dus is een oldtimerverzekering ook in dit geval verplicht.

Met name wanneer u meerdere klassiekers bezit, zou dat echter behoorlijk in de papieren lopen. Ervaren oldtimerverzekeraars begrijpen uw situatie en kunnen daarom redelijkerwijs de premie hierop aanpassen. Daarbij is het vaak zelfs mogelijk om uw polis uit te breiden met dekking van memorabilia en kunststukken tot een bepaald bedrag.

927

Geen kenteken

Dan is er nog de situatie waarbij uw oldtimer geen of een buitenlandskenteken bevat. Dit wordt ook wel een slapend kenteken genoemd. Hoewel u met deze auto niet de openbare weg op mag, is het wel fijn als deze verzekerd is. In dat geval kiest de verzekeraar ervoor om uw auto op chassisnummer te verzekeren. Dit principe geldt ook voor restauratieprojecten of circuitauto’s.

Taxatiewaarde

Om de premie en waarde dekking van uw klassieker(s) te bepalen. Zal een verzekeraar altijd eerst uw oldtimer(s) laten taxeren door een gecertificeerde oldtimertaxateur. Deze kijkt naar de waardeontwikkeling binnen de markt, de onderhoudshistorie van de auto, zeldzaamheid, aanwezigheid originele onderdelen en dus het aantal kilometers op de teller. Als u verwacht dat uw klassieker in korte tijd meer waard zal worden, dan kunt u met uw verzekeraar overleggen om uw auto tussentijds te laten her-taxeren. Daarmee voorkomt u eventuele onderverzekering. Ook wanneer uw oldtimer gerestaureerd wordt, is het belangrijk om uw auto daarna opnieuw te laten taxeren.

De juiste oldtimerverzekering

Wanneer u zoekende bent naar de juiste oldtimerverzekering, is het van het van essentieel belang dat deze verzekerd conform art. 7:960 BW. Hiermee heeft u de garantie dat een verzekeraar de volledige taxatiewaarde moet uitkeren bij diefstal of total loss.

Bent u benieuwd welke klassiekers de komende jaren flink in waarde zullen toenemen? Elke maand publiceren wij een hotlistitem, waarin wij een klassieker uitlichten als interessante investering. Ook leest u op onze website uiteraard alles over onze oldtimerverzekeringen en speciale dekkingen voor verzamelingen.

7 april 2020

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen