Voor het eerst een klassieker aanschaffen? Zo wordt u een goede oldtimereigenaar

22 februari 2022

Verzekeren en financieel

Oldtimers zijn prachtig om te zien en bieden een unieke rijervaring. Wellicht overweegt u daarom om uw eigen oldtimer aan te schaffen. Toch is het bezit van een oldtimer misschien niet voor elke petrolhead weggelegd. Veel mensen verkijken zich bijvoorbeeld op het onderhoud en de bijkomende kosten. Bovendien moet u het nodige regelen voor uw oldtimer, zoals een winterstalling en een oldtimerverzekering. Wij vertellen u waar u op moeten voordat u zich in het  oldtimeravontuur stort.

Er zijn tal van redenen om een oldtimer aan te schaffen. Uiteraard speelt de nostalgische waarde een belangrijke rol. Veel autoliefhebbers gaan bijvoorbeeld specifiek op zoek naar de auto waar hun grootouder of ouders jaren in hebben rondgereden. Voor een ander is een oldtimer een prachtige hobby, voor klusplezier, rijgenot of om deel te nemen aan een oldtimerclub. Wist u daarnaast dat sommige oldtimers ook interessante beleggingsobjecten kunnen zijn? Met name zeldzame exemplaren kunnen op termijn flink in waarde toenemen en zijn daarom geliefd bij beleggers.

Ongeacht uw redenen en verwachtingen is het als nieuwkommer binnen de oldtimergemeenschap wel belangrijk om op voorhand te weten waar u aan begint. Niet iedereen blijkt achteraf namelijk geschikt als oldtimereigenaar. Zo krijgt u met tal van nieuwe verantwoordelijkheden en kosten te maken en verkijkt men zich al snel op de tijd en het geld dat een oldtimer kost. Ook kan het rijden in een oldtimer u in de praktijk juist tegenvallen.

1082

Om teleurstellingen achteraf te voorkomen leggen wij u graag uit wanneer een oldtimerliefhebber ook een goede oldtimereigenaar kan zijn.

Hoe verwacht u de oldtimer te gebruiken?

Oldtimereigenaren vinden niets zo mooi als rijden in hun geliefde klassieker. De geluiden, het gevoel en het feit dat rijden weer echt een werkwoord is zonder elektronische poespas. Verwacht u regelmatig of zelfs dagelijks met uw oldtimer de weg op te gaan? Dan kan dat in de praktijk tegenvallen.

Allereerst gaan de meeste oldtimers tijdens de winter de stalling in. Rijden in een oldtimer met slecht weer is niet alleen slecht voor de oldtimer zelf, maar is ook voor de chauffeur absoluut geen pretje.

Ten tweede is bij veel oldtimers het niet altijd een kwestie van instappen en wegrijden. Als onderhoudsgevoelige bolide moet u er rekening mee houden dat uw oldtimer soms extra werk/voorbereiding nodig heeft alvorens de weg op te gaan.

Als oldtimerverzekeraar stellen wij het bezit van een moderne auto naast uw oldtimer niet voor niets verplicht. De mooie ritten die u wel kunt maken met uw oldtimer zijn des te specialer.

Uw rijvaardigheid en oldtimers

Waar de ene chauffeur dolgelukkig is achter het stuur van een klassieker, kan dit voor de ander een frustrerende of zelfs angstige ervaring zijn. In een oldtimer ontbreken namelijk niet alleen luxe technologische snufjes als navigatie en airconditioning, maar ook basale zaken als stuurbekrachtiging.

Voor met name jongere chauffeurs is rijden in een oldtimer daarom wel even wennen. De meeste oldtimers zijn bovendien zwaarder, trekken langzamer op en kennen een langere remweg. Voor de één biedt rijden in een oldtimer daarom juist een leuke uitdaging, maar voor de ander kan dit juist een nadeel zijn.

Voordat u daadwerkelijk op zoek gaat naar een oldtimer, raden wij u aan om eerst een paar ritten in bijvoorbeeld een gehuurde oldtimer te maken en echt te ervaren hoe het rijden in een oldtimer u bevalt.

Sleutelen, sleutelen en nog eens sleutelen

Hoewel er altijd uitzonderingen zijn, vraagt een oldtimer om veel onderhoud. Een oldtimer bevat relatief veel kwetsbare onderdelen en materialen. Zelfs wanneer een oldtimer in de winterstalling staat moet u hier af en toe tijd aan besteden. Voor veel liefhebbers is het onderhoud juist een belangrijk onderdeel van de pret. Sommige petrolheads werken bijvoorbeeld aan een restauratieproject.

Een oldtimer kan zodoende ook de nodige tijd in beslag nemen en vooral veel geld kosten. Onderdelen zijn bovendien lastiger te krijgen en daarom ook extra kostbaar. Ook kunt u met een oldtimer niet zomaar bij elke garage terecht. Werken met oldtimers vraagt immers om specialisme. Een oldtimer vraagt om veel tijd, geduld en geld en dat moet u als eigenaar natuurlijk wel hebben.

Heeft u plek voor een oldtimer?

De meeste oldtimers kunt u niet dagenlang buiten laten staan. Uw oldtimer is niet alleen kwetsbaar voor de weerselementen, maar met name zeldzame exemplaren zijn geliefd onder het dievengilde. Ook moet uw oldtimer elk jaar weer in de winterstalling.

In de meest ideale situatie beschikt u zelf over een garage of stalling voor uw oldtimer. Anders kunt u stalling huren. Bent u benieuwd waar een goede oldtimerstalling aan moet voldoen? Lees dan ons uitgebreide artikel met de belangrijkste kenmerken van een geschikte stalling.

927

Met welke kosten krijgt u voor uw oldtimer te maken?

Elke auto kost natuurlijk geld, maar in het geval van een oldtimer moet u soms met extra kosten rekening houden. Het goede nieuws is dat sommige kosten voor oldtimers juist lager liggen dan voor moderne auto’s.

Dit zijn de belangrijkste kosten voor uw oldtimer:

  • Aanschafkosten;
  • Fiscale kosten;
  • Kosten voor onderhoud en onderdelen;
  • Brandstofkosten;
  • Kosten voor stalling;
  • Verzekeringspremie.

 

De hoogte van de bovengenoemde kostenposten hangen natuurlijk grotendeels af van uw situatie en de betreffende oldtimer. Voor wie nog weinig ervaring heeft met oldtimers, is het desondanks belangrijk om op voorhand te weten wat u kunt verwachten. Bovendien is een oldtimer niet in alle opzichten duurder dan een standaard auto.

Zo betaalt u voor oldtimers aanzienlijk minder belasting. Is uw oldtimer ouder dan 50 jaar? Dan vervalt ook de APK plicht met bijkomende kosten. En aangezien u relatief weinig kilometers rijdt met uw oldtimer, maakt u logischerwijs ook minder tankbeurten.

Uw oldtimer verzekeren

Uiteraard moet ook uw oldtimer goed verzekerd zijn bij schade of diefstal. Het goede nieuws is dat de premies voor oldtimerverzekeringen lager liggen dan bij standaardautoverzekeringen. Ook wordt er niet met een bonusmalus systeem gewerkt.

Het samenstellen van een polis vraagt altijd om maatwerk. Zo wordt er altijd een taxatie gedaan om de actuele waarde van uw oldtimer vast te kunnen stellen. De polisvoorwaarden wijken op veel vlakken af van een standaard autoverzekering. Deze zijn namelijk afgestemd op een lage kilometrage. Ook is een stalling voor de wintermaanden verplicht. Via onze website kunt u eenvoudig meerdere oldtimerverzekeringen vergelijken.

22 februari 2022

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen