Wat kost een oldtimer?

9 april 2021

Verzekeren en financieel

Net als iedere andere auto kost een oldtimer geld. Zo maakt u niet alleen kosten voor de aanschaf van uw klassieker maar ook voor het onderhoud, brandstof en eventueel belastingen. Een veel gestelde vraag is daarom; wat kost een oldtimer?

Er komt het nodige bij kijken wanneer u zich voor het eerst in de aanschaf van een oldtimer verdiept. Wilt u bijvoorbeeld een oldtimer voor hobbymatig gebruik aanschaffen of als belegging? Het antwoord op deze vraag is namelijk bepalend voor het totale kostenplaatje. Ook het aankoopproces kan in sommige situaties extra kosten met zich meebrengen. Bijvoorbeeld wanneer u een oldtimer uit het buitenland importeert.

955

Ongeacht uw oldtimer en persoonlijke situatie moet u in ieder geval met de volgende posten rekeninghouden:

  • Kosten voor aanschaf
  • Stallingskosten
  • Onderhoudskosten
  • Brandstofkosten
  • Fiscale kosten
  • Verzekeringskosten

Kosten voor aanschaf

In de eerste plaats betaalt u natuurlijk het aankoopbedrag voor uw oldtimer. Daarbovenop kunnen nog eventueel aanvullende kosten komen die mede afhangen van het koopproces.

Voor een oldtimer die u via een veiling koopt betaalt u bijvoorbeeld veilingkosten. Importeert u uw nieuwe oldtimer? Dan komen daar nog kosten bij voor het invoeren en de BPM. In sommige gevallen betaalt u ook nog transportkosten. Bovendien moet u natuurlijk ook uw nieuwste aankoop bij het RDW aanmelden, waar eveneens administratiekosten mee gemoeid zijn.

Stallingskosten

De meeste oldtimers hebben een overdekte en warme stalling nodig, zeker voor de wintermaanden. Oldtimeronderdelen zijn namelijk kwetsbaar voor regen, kou en zout. Wellicht beschikt u over een eigen garage of stalling, maar in alle andere gevallen moet u deze huren.

Onderhoudskosten

Het belangrijkste verschil tussen een oldtimer en een moderne auto is het onderhoud. Uw oldtimer heeft veel zorg nodig om deze in topconditie te houden.

De kleine onderhoudsklussen kunt u in principe zelf doen, maar voor het grotere werk is een bezoek aan een garagebedrijf nodig. Bovendien zijn losse onderdelen zeldzaam en daardoor kostbaar. Daarnaast heeft u speciale onderhoudsproducten en hulpmiddelen nodig om uw oldtimer in topconditie te houden. Denk bijvoorbeeld aan een druppellader.

Is uw oldtimer jonger dan 50 jaar? Dan is deze nog APK-plichtig en moet u rekeninghouden met de bijkomende kosten.

Brandstofkosten

Met een oldtimer maakt u in de meeste gevallen minder kilometers per jaar dan met een alledaagse auto, waardoor de brandstofkosten doorgaans lager uitvallen.

Wel wordt tanken voor oldtimereigenaren een steeds grotere uitdaging en zijn de kosten afhankelijk van de ontwikkeling van de brandstofprijzen.

Fiscale kosten

Voor oldtimers gelden er speciale fiscale regelingen. Zo betaalt u een aangepast tarief aan wegenbelasting en over oldtimers van 40 jaar en ouder hoeft u zelfs helemaal geen wegenbelasting te betalen. Voor de aanschaf draagt u zoals eerder genoemd wel altijd BPM af.

Verzekeringskosten

Een goede oldtimerverzekering mag natuurlijk ook niet ontbreken. Uw oldtimer wordt in dat geval verzekerd op basis van de taxatiewaarde. Is uw oldtimer een beleggingsobject of heeft deze een slapend kenteken? Dan wordt uw premie daarop aangepast.

De hoogte van alle bovengenoemde kostenposten kunnen dus per oldtimer verschillen, afhankelijk van leeftijd en onderhoudsgevoeligheid. Wanneer uw klassieker gerestaureerd moet worden doorloopt u bovendien weer een ander traject.

Wat kost een oldtimer

Bent u van plan om binnenkort een oldtimer aan te schaffen? Maak dan eerst een inventarisatie over de hoogte van de totale kosten. Zoals u ziet kunnen de kosten per oldtimer namelijk behoorlijk uiteenlopen, maar zijn er altijd een aantal kostenposten om rekening mee te houden.

9 april 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen