Wat u moet weten over semi oldtimers

25 juni 2021

Verzekeren en financieel

Wellicht bent u weleens de term ‘semi oldtimer’ of ‘semi oldtimerverzekering’ tegengekomen, maar vraagt u zich af wat precies het verschil is tussen een semi oldtimer, oldtimer en youngtimer? In dit artikel gaan wij uitgebreid in op deze vraag en leggen wij u de verschillen uit.

Binnen de wereld van klassiekers vliegen de termen u soms om de oren. Het begrip oldtimer is bij de meeste van u natuurlijk wel bekend, maar daarnaast wordt er ook vaak gesproken over youngtimers, future classics en semi oldtimers. Met name laatstgenoemde zorgt regelmatig voor verwarring, want wat is een semi oldtimer precies en wat is het verschil met een ‘gewone’ oldtimer?

Voor sommige eigenaren van klassiekers kan het antwoord op die vraag bovendien van invloed zijn op belangrijke zaken, zoals de verzekering en belasting. Tijd voor opheldering!

814

De naam van het beestje

Wat alle bovengenoemde termen gemeen hebben, is dat ze over nostalgische waarde beschikken. Dit kan emotionele waarde zijn, maar voor met name verzamelaars ook een serieuze belegging worden. Het grootste onderlinge verschil zit in de leeftijd van de betreffende klassiekers.

Volgens de Nederlandse overheid en de Belastingdienst krijgt een klassieker vanaf 40 jaar het predicaat oldtimer. Een youngtimer is tussen de 15 en 40 jaar oud en een semi oldtimer heeft een leeftijd van tussen de 10 en 25 jaar oud. Een future classic is jonger dan 15 jaar, maar heeft de potentie om later een waardevolle klassieker te worden.

De verwarring ontstaat vaak doordat de fiscus en verzekeraars andere leeftijden kunnen aanhouden voor het definiëren van klassiekers. Deze definiëring kan echter van grote invloed zijn op uw verzekeringspremie en wegenbelasting. Hieronder hebben wij desondanks de belangrijkste verschillen zo goed mogelijk voor u op een rij gezet.

Een oldtimer of semi oldtimer

De leeftijdsgrens van 40 jaar is een belangrijke mijlpaal voor uw klassieker. Dit heeft namelijk gevolgen voor uw wegenbelasting. Voor zowel benzine- als dieseloldtimers geldt vanaf die leeftijd een vrijstelling van wegenbelasting, ook wel Motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd. Voor oldtimers vanaf 50 jaar en ouder komt daar ook nog een vrijstelling van de jaarlijkse APK-verplichting bij.

Ook komt uw oldtimer in aanmerking voor de speciale oldtimerverzekering. U profiteert hiermee van unieke voorwaarden tegen een scherpe premie. Zo ligt de verzekeringspremie van een oldtimerverzekering aanzienlijk lager dan van een standaard autoverzekering en wordt uw oldtimer verzekerd op basis van taxatiewaarde in plaats van cataloguswaarde. Wel gelden er extra voorwaarden, zoals een stallingsclausule voor de wintermaanden en is het bezit van een tweede auto voor dagelijks gebruik verplicht.

Een semi oldtimer is zoals eerder genoemd jonger dan een oldtimer. Over klassiekers van 10 tot 25 jaar oud betaalt u helaas het volle tarief aan wegenbelasting. U kunt wel gebruikmaken van de semi oldtimerverzekering. U betaalt in dat geval een lagere premie dan bij een standaard autoverzekering en u kunt voor uw semi oldtimer profiteren van gunstige verzekeringsvoorwaarden.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen een oldtimer en semi oldtimer:

 • Een oldtimer is 40 jaar en ouder, Een semi oldtimer is 10 tot 25 jaar oud;
 • Voor oldtimers geldt vrijstelling van MRB, over semi oldtimers betaalt u het volle tarief MRB;
 • Voor oldtimers kunt u een oldtimerverzekering afsluiten, voor een semi oldtimer kunt u een semi oldtimerverzekering afsluiten.

Een youngtimer of semi oldtimer?

Ook de term youngtimer heeft u ongetwijfeld vaak voorbij zien komen. Men spreekt van een youngtimer wanneer een klassieker 15 tot 40 jaar oud is. In dat opzicht is er sprake van enige overlapping met een semi oldtimer.

Toch zijn er weldegelijk verschillen. Met name de oudere youngtimers kunnen in aanmerking komen voor het kwarttarief wegenbelasting, ook wel de overgangsregeling genoemd. Bij semi oldtimers is daar geen sprake van.

Voor youngtimers kan er bovendien een aparte youngtimer verzekering worden afgesloten. Eveneens tegen een lagere premie en gunstigere voorwaarden ten opzichte van een standaard autoverzekering.

Youngtimers worden bovendien vaak als dagelijkse auto gebruikt. Met name voor ondernemers levert dit interessante fiscale voordelen op, zoals een lagere bijtelling. Semi oldtimers worden eerder aangehouden voor hobbymatig gebruik of als belegging voor de lange termijn.

815

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een youngtimer:

 • Een youngtimer is 15 tot 40 jaar oud;
 • Voor sommige youngtimers geldt het kwarttarief voor wegenbelasting;
 • Youngtimers worden vooral voor dagelijks en/of zakelijk gebruik ingezet;
 • Voor een youngtimer kunt u een speciale youngtimer verzekering afsluiten.

De semi oldtimerverzekering

Heeft u een semi oldtimer en wilt u deze goed verzekeren? Dan biedt een semi oldtimerverzekering uitkomst. U betaalt in dat geval een aanzienlijk lagere premie dan voor een standaard autoverzekering. Bovendien profiteert u van gunstige voorwaarden, afgestemd op uw klassieker.

Zo wordt uw semi-oldtimer ook verzekerd op basis van taxatiewaarde in plaats van de dagwaarde en adviseren wij u op het gebied van stalling en beveiliging. Bij ons is het mogelijk om uw semi oldtimer WA, WA+ of All Risk te verzekeren. Ook semi oldtimers zonder kenteken kunt u bij ons verzekeren.

In de meeste gevallen verzekeren wij semi oldtimers die maximaal 10.000 kilometer per jaar rijden. Voor een hogere kilometrage passen wij uw semi oldtimerverzekering aan.

De belangrijkste kenmerken van een semi oldtimerverzekering:

 • Voor klassiekers van 10 tot 25 jaar oud;
 • Lagere premie dan voor standaard autoverzekering;
 • Verzekeren op basis van taxatiewaarde in plaats van dagwaarde;
 • WA, WA+ of All Risk verzekeringen;
 • Ook voor semi oldtimers zonder of met slapend kenteken ;
 • Ons team adviseert u graag over bijkomende zaken als beveiliging en stalling.

Voor elke klassieker een passende verzekering

Bent u de trotse eigenaar van semi oldtimer, youngtimer of oldtimer? Voor klassiekers van alle leeftijden bieden wij maatwerkverzekeringen. Heeft u een future classic, zoals een exclusieve sportwagen? Dan bieden wij een speciale sportwagenverzekering.

25 juni 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen