Zo houdt u de autobanden van uw oldtimer in topconditie

20 juni 2022

Onderhoud en schade

Oldtimers vragen om relatief veel onderhoud vanwege de doorgaans kwetsbare onderdelen. Daarbij gaat veel aandacht uit naar alles wat zich onder de motorkap bevindt, maar u mag ook zeker de autobanden niet vergeten! Door af en toe extra aandacht te besteden aan uw autobanden, gaan deze langer mee en verkleint u de kans op een onverwachts lekke band. Hoe u goed voor uw oldtimer autobanden zorgt, leest u in dit artikel.

Wanneer u graag met uw oldtimer de weg opgaat, is het belangrijk dat uw klassieker in goede conditie verkeert. De motor draait als een zonnetje en de lak op de carrosserie glimt alsof uw oldtimer nieuw is, maar hoe zit dat met uw autobanden?

Langs de kant van de weg komen te staan is niet alleen heel vervelend, maar een klapband kan zelfs voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen. Het vervangen van speciale ‘oldtimer autobanden’ is daarbij ook nog eens een kostbare onderneming.

Goed zorgen voor uw autobanden is dus van groot belang. Wij geven u graag een aantal praktische onderhoudstips, waarmee uw oldtimer autobanden langer meegaan en de kans op een lekke band onderweg kleiner wordt.

  • Controleer om de twee maanden de bandenspanning en profieldiepte;
  • Controleer en reinig regelmatig uw autobanden;
  • Plaats uw oldtimer op blokken, wanneer u deze een langere tijd niet gebruikt;
  • Zorg dat uw oldtimer goed verzekerd de weg opgaat.
1103

Controleer de bandenspanning en profieldiepte

Voor de gemiddelde oldtimer betreft de ideale bandenspanning tussen de 2.0 en 2.2 bar. Dit hangt enigszins af van het gewicht van de oldtimer. U kunt de bandenspanning het beste eens in de twee maanden controleren. Hiervoor zijn er uitstekende en betaalbare bandenspanningsmeters te verkrijgen. Dit kunt u natuurlijk ook bij het pompstation doen, waar u gelijk indien nodig extra lucht in de banden kunt pompen.

Een te lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik en snellere slijtage van de uw oldtimer autobanden. Ook heeft uw oldtimer bij een te lage bandenspanning een langere remweg.

Het profiel van de autoband moet minimaal 2 millimeter diep zijn. Een goede profieldiepte is belangrijk voor de wegligging van uw oldtimer. Wanneer het profiel te ondiep is geworden, moet u de band vervangen. De meeste bandenspanningsmeters beschikken vaak ook over een profieldieptemeter.

Controleer uw oldtimer autobanden op vuil of beschadigingen

Onderweg kunnen uw autobanden de nodige vuil oppikken. Daar kunnen ook schadelijke zaken tussen zitten, zoals steentjes of zelfs stukjes glas of spijkers. Wanneer u hier te lang mee door blijft rijden kan dit voor een lekke band of klapband zorgen.

Wanneer uw oldtimer autoband al kwetsbaar is door slijtage of door bijvoorbeeld een te lage bandenspanning, kan een steentje op de weg net genoeg zijn om een scheurtje in uw oldtimer autoband te veroorzaken.

Plaats uw oldtimer op blokken, wanneer u deze een langere tijd niet gebruikt

Tijdens de winterstalling, een restauratie of wanneer u om een andere reden uw oldtimer voor een langere periode niet gebruikt, raden wij u aan om deze op blokken te plaatsen. Hiermee voorkomt u namelijk vierkante banden. Wanneer het gewicht van uw oldtimer te lang op de banden drukt, ontstaan er platte vlakken in de banden.

Door uw oldtimer op blokken of op een brug te plaatsen, haalt u de druk van de autobanden af.

Oldtimerverzekering

Komt u toch onverhoopt met een lekke autoband langs de weg te staan en kunt u het probleem niet zelf verhelpen? Dan kunt u natuurlijk altijd een beroep doen op onze Oldtimerverzekering pechhulp binnen zowel Nederland als elders in Europa.

Ook is uw oldtimer goed gedekt bij schade door bijvoorbeeld een klapband. Onze laatste tip is om daarom goed verzekerd met uw oldtimer de weg op te gaan.

20 juni 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen