Aantal oldtimers in Nederland groeit gestaag

26 maart 2024

In het nieuws

Mark Reus

Ook in 2024 is het aantal oldtimers verder toegenomen. Niet alleen wordt het Nederlandse wagenpark ouder dankzij een betere bouwkwaliteit, ook zien steeds meer mensen klassiekers als een fijne hobby of beleggingsobject.

 

1181

Het aantal oldtimers in Nederland neemt al jaren toe. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat auto’s steeds beter gebouwd worden en daardoor langer meegaan. Zo stapten in de jaren tachtig autofabrikanten gestaag over op het verzinken van carrosserieën en werden automotoren veel sterker.

Ook zijn Nederlanders steeds welvarender, waardoor zij de financiële ruimte en tijd hebben om een extra auto aan te schaffen voor bijvoorbeeld een hobbyproject. 

Verder neemt de interesse om te beleggen in oldtimers  en het verzamelen van klassiekers toe, wat ervoor zorgt dat klassiekers over het algemeen beter onderhouden worden. Deze interesse is vooral terug te vinden onder het tevens sterk groeiende aantal gepensioneerden in Nederland, die simpelweg meer vermogen en tijd hebben om hieraan te besteden. 

Uit cijfers van Kenteken.tv komt naar voren dat er momenteel 253.097 personenauto’s zijn geregistreerd met als bouwjaar 1984 of daarvoor. Daarvan zijn er 103.517 nieuw geregistreerd en 149.580 geïmporteerd, terwijl 604 oldtimers een blanco kenteken hebben.

(Bron: Kenteken.tv. Lichtblauw is import en donkerblauw nieuw.)

(Bron: Kenteken.tv. Lichtblauw is import en donkerblauw nieuw.)

Wat onder meer opvalt is dat er veel oldtimers uit 1972 en 1973 zijn geregistreerd. Interessante oldtimers uit 1972 zijn onder andere de Renault 5 en Mercedes S-Klasse W116. In 1973 werden onder andere de Triumph Dolomite Sprint op de markt gebracht. 

Voorlopig is 1983 het jaar met de meeste kentekenregistraties van oldtimers. Bijzondere auto’s die destijds werden geïntroduceerd zijn de BMW E30, Fiat 126 en Volkswagen Golf GTI MK II.

Verwachtingen aantal oldtimers Nederland

Uit de data blijkt verder dat het aantal klassiekers de afgelopen jaren telkens toenam, behalve in 2016. In dat jaar voerden verschillende Nederlandse steden een sloopregeling in, waarbij oldtimereigenaren tot wel €3.500 kregen als zij klassieker inruilden voor een jongere auto.

Omdat er vooralsnog geen nieuwe sloopregeling is aangekondigd, is de verwachting dat het aantal oldtimers de komende jaren verder toeneemt. 

Wel moeten voor deze voorspellingen daar een slag om de arm worden gehouden. Met het oog op het verduurzamen van het Nederlandse wagenpark wil de Nederlandse overheid namelijk de oldtimerregeling versoberen en uiteindelijk stopzetten. Vanaf 2028 geldt dat auto’s van 1 januari 1988 of later in de wet niet meer aangemerkt worden als oldtimer.

Het gevolg is onder meer dat oldtimereigenaren vanaf 2028 mogelijk motorrijtuigenbelasting voor hun klassieker gaan betalen ais deze na de genoemde datum is gebouwd.

26 maart 2024

In het nieuws

Mark Reus

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen