Beleggen in oldtimers is populairder dan ooit, maar let op deze valkuilen!

30 april 2021

Verzekeren en financieel

Met geld maak je geld is een bekend credo, iets dat in de huidige economie steeds uitdagender is. Aandelenbeurzen en cryptovaluta kunnen ontzettend onvoorspelbaar zijn en op de spaarrekening wordt uw geld zelfs minder waard. Daarom gaan steeds meer mensen op zoek naar alternatieven en investeren in bijzondere objecten zoals oldtimers. Deze klassiekers kunnen inderdaad een lucratieve belegging zijn, maar dan moet u wel weten welke oldtimers de potentie hebben om in waarde te stijgen.

Terwijl elektrische auto’s zoals Tesla’s niet zijn aan te slepen neemt de interesse in oldtimers ook toe. Op het eerste oog lijkt dit een opvallende en tegenstrijdige ontwikkeling, maar wel goed te verklaren.

Door de wereldwijde lockdown als gevolg van de coronapandemie hebben veel autoliefhebbers de oldtimer verkozen als hun favoriete hobby. Het sleutelen en mooie ritten maken is natuurlijk een uitstekende manier van tijdverdrijf, zeker in periodes waarin er minder mogelijkheden zijn.

777

Bovendien kan een oldtimer ook een hele lucratieve hobby zijn. In eerdere blogartikelen zijn wij al uitgebreid ingegaan op het beleggen in oldtimers. Het rendement op sommige oldtimers doet menig beurshandelaar zelfs blozen. Door de coronapandemie, het feit dat mensen geld overhouden en door de lage spaarrentes, zien autoliefhebbers oldtimers als de ideale manier om hun geliefde hobby te combineren met beleggen.

Beleggen in oldtimers

Beleggen in oldtimers is natuurlijk niet nieuw, maar lijkt nu ook onder het grote publiek onder de aandacht te komen. Eind maart publiceerde het Financieele Dagblad een uitgebreid artikel over dit fenomeen. Volgens cijfers van brancheorganisatie Bovag zijn er in heel 2020 circa 21.000 auto’s van 25 jaar en ouder verkocht. Dat is 12% meer dan in 2019.

Het FD ging op onderzoek uit en in gesprek met onder meer een oldtimereigenaar en een oldtimerdealer. Daarnaast werden wij benaderd om onze mening te geven op deze ontwikkeling. Wij vinden het vooral belangrijk om aan te geven dat oldtimers inderdaad een goede belegging kunnen zijn, mits men in de juiste oldtimers belegt!

Een hobby die zichzelf terugverdient

Het klinkt natuurlijk fantastisch, maar helaas verdient niet elke oldtimer zich automatisch terug. Binnen de wereld van de autoklassiekers vinden we zowel historische parels als oude barrels. De kunst is om het kaf van het koren te scheiden.

Dit maakt een oldtimer een lucratief beleggingsobject:

 • Aantal nog bestaande exemplaren. Des te zeldzamer uw oldtimer is, des te kostbaarder.
 • Speciale uitvoeringen of edities. Deze worden vaak al als ‘limited edition’ op de markt gebracht.
 • Historische meerwaarde. Is uw oldtimer de hekkensluiter van een oude techniek of heeft een oldtimer meegedaan aan een historische race?
 • Staat van onderhoud. Voor een zeer zeldzame Ferrari speelt dit facet niet mee, maar voor veel oldtimers is het nog maar de vraag of een uitgebreide restauratie zichzelf kan terugverdienen.
 • Merkwaarde. Sommige automerken zoals Porsche zijn waardevaster dan andere merken.
 • Matching numbers. In hoeverre zijn alle originele onderdelen nog aanwezig?

Alle bovengenoemde punten wegen mee in de vraag of u een aantrekkelijk rendement op uw oldtimer mag verwachten. Bent u benieuwd welke oldtimers of future classics op dit moment populair zijn? Elke maand publiceren wij op onze blog een Hotlistitem waarin wij een oldtimer uitlichten met een interessante waardeontwikkeling.

De kosten gaan voor de baten uit

Een bekende valkuil voor nieuwkomers binnen de wereld van oldtimerbeleggers is de investeringen die nodig zijn voor een oldtimer.

Uiteraard betaalt u de aanschafprijs voor uw oldtimer, maar daar komen vervolgens nog meer kosten bij:

 • Onderhoudskosten, want zelfs een oldtimer in topconditie heeft geregeld onderhoud nodig
 • Onderdelen zijn zeldzaam en dus extra kostbaar om te vervangen
 • Kosten voor stalling
 • Brandstofkosten
 • Kosten voor een oldtimer-verzekering

Voordat u zich rijk rekent moet u deze kosten natuurlijk wel van uw verwachte rendement aftrekken.

Al met al liggen er dus voldoende kansen om uw hobby financieel te laten renderen. Maar ook wanneer uw oldtimer geen beleggingsobject is, kan dit nog steeds een geweldige investering voor een hobby zijn!

30 april 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen