Deelnemen met uw oldtimer aan toertochten en rally’s. Hoe zit dat met uw oldtimerverzekering?

23 juli 2021

Verzekeren en financieel

Tijdens de zomermaanden kunt u met uw oldtimer meedoen aan tal van leuke evenementen. Van een ontspannen toertocht met uw eigen oldtimerclub tot puzzeltochten of zelfs racewedstrijden. Helaas schuilt er zeker tijdens dergelijke evenementen een ongeluk in een klein hoekje. Gaat u met uw sportieve oldtimer het circuit op? Dan bent u zelfs helemaal niet verzekerd! Wilt u toch zorgeloos het avontuur op zoeken met uw oldtimer? Lees dan snel verder hoe dat verzekeringstechnisch zit.

Als oldtimereigenaar kunt u tijdens de zomermaanden uw agenda volplannen met leuke activiteiten. Zo kunt u zelf op pad gaan langs de mooiste routes die Nederland te bieden heeft of zelfs de grens over met uw klassieker. Daarnaast telt ons land ongekend veel auto- en oldtimerclubs die ook regelmatig hun eigen evenement organiseren. Zo kunt u met gelijkgestemden mooie ritten maken en uw grootste passie delen.

877

Daarnaast zijn er ook oldtimerevenementen met een behendigheidselement. Denkt u bijvoorbeeld aan puzzeltochten, waar u onderweg raadsels oplost of voorwerpen moet verzamelen. Iets minder onschuldig van aard zijn evenementen met een snelheidselement. Het kan dan gaan om wedstrijden waarbij u als eerste bij een afgesproken punt moet aankomen. Nog spannender wordt het wanneer u bijvoorbeeld met uw klassieke sportwagen het circuit opgaat.

Afhankelijk van de aard van het evenement brengt dit ook meer risico’s op schade en calamiteiten met zich mee. Uiteraard dekt uw oldtimerverzekering normaal gesproken de kosten wanneer u schade rijdt, maar wanneer u het “gevaar” zelf op zoekt is dit niet altijd het geval.

Om vervelende verrassingen en discussies achteraf te voorkomen, vertellen wij u in dit artikel meer over uw oldtimerverzekering en deelname aan evenementen.

Hoe groter het avontuur, des te groter de schaderisico’s voor uw oldtimer

Wanneer u uw oldtimer voorbereid op een toertocht of evenement, denkt u waarschijnlijk aan onderhoud en technische zaken. Zijn de banden op spanning en moet de olie worden ververst? Natuurlijk mag een uitgebreide poetsbeurt niet ontbreken.

Een andere belangrijk maar vaak vergeten punt op het takenlijstje is het controleren van de polisvoorwaarden van uw oldtimerverzekering. Is uw oldtimer namelijk nog wel verzekerd wanneer u met uw klassieker deelneemt aan een toertocht of wedstrijd?

In de eerste plaats hangt dit af van het type evenement. Wij onderscheiden daarin grofweg drie situaties:

  • Toertochten zonder behendigheids- of snelheidselement;
  • Toer- en puzzeltochten met een behendigheidselement;
  • Wedstrijden en rally’s met een snelheidselement.

Hoewel u natuurlijk nooit geheel zonder risico de weg op kan, brengen bovengenoemde oldtimerevenementen helaas extra schaderisico’s met zich mee. Ook uw oldtimerverzekeraar houdt hier rekening mee, wat zodoende gevolgen kan hebben voor de dekking.

Dekking bij toertochten zonder behendigheids- of snelheidselement

Ons eigen land kent tal van prachtige routes langs de mooiste bezienswaardigheden. Wanneer u alleen of in groepsverband een toertocht maakt, is er verzekeringstechnisch weinig aan de hand.

Mocht u onverhoopt schade rijden of met pech langs de kant komen te staan, dan kunt u zonder problemen een beroep doen op uw oldtimerverzekeraar en pechhulp.

Ook wanneer u een mooie toertocht in het buitenland wilt maken dekt uw oldtimerverzekering de kosten bij eventuele calamiteiten.

878

Dekking bij toer- of puzzeltochten met een behendigheidselement

Naast de gewone toertochten worden er jaarlijks ook toertochten met een extra behendigheidselement georganiseerd. Dit zijn vaak puzzel- of speurtochten. Het is een ontzettend leuke manier om de omgeving te leren kennen en uw eigen geheugen aan het werk te zetten. In sommige gevallen moet een puzzeltocht binnen een gegeven tijd worden uitgevoerd.

Doordat uw eigen aandacht en die van andere deelnemers meer verlegd wordt naar het uitvoeren van de opdrachten en zoeken, neemt de kans op schade toe. Wanneer u met uw oldtimer wilt deelnemen aan een dergelijk evenement, is het daarom verstandig om eerst de polisvoorwaarden van uw oldtimerverzekering te controleren op afwijkende voorwaarden omtrent deelname aan evenementen met een behendigheidselement.

Veel standaard autoverzekeraars doen in zo’n geval een beroep op de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM), waardoor uw oldtimer/auto tijdens dergelijke activiteiten wordt uitgesloten van de WA en andere dekkingen. Na een ongeval of schade draait u in dat geval volledig zelf op voor de kosten.

Gespecialiseerde oldtimerverzekeraars weten dat uw oldtimer niet alleen bedoeld is om van A naar B te komen. Zij begrijpen het belang en sociale aspect van oldtimerevenementen. Bovendien gaan zij ervan uit dat oldtimerbezitters doorgaans zuinig en voorzichtig omgaan met hun bezit. In de meeste gevallen is uw oldtimer tijdens puzzel- of speurtochten daarom gewoon gedekt.

Dekking bij rally’s en wedstrijden met snelheidselement

De meest uitdagende maar tevens risicovolste activiteit is deelname aan een race of rally. In dat geval is de kans op ongevallen en schade relatief groot. Tijdens rally’s bent u in sommige gevallen nog wel (deels) gedekt, maar wanneer u echt de racebaan betreedt houdt het voor uw verzekeraar op.

Bent u dan helemaal aan uw eigen lot overgelaten wanneer uw oldtimer tijdens een evenement of race niet is verzekerd? Gelukkig niet!

Met name bij grote evenementen verzorgen de organisatoren soms een eigen WA-dekking. De organisator moet dan wel zijn aangesloten bij het Nationaal Regelement Regelmatigheidsritten en de FEHAC moet toezicht houden tijdens het evenement.

Ook bij minder spannende evenementen kan de organisator om een assurantieverklaring vragen bij deelnemers. Zo weten zij zeker dat u goed verzekerd van start gaat!

879

Ga onbezorgd op avontuur met uw oldtimer

U wilt natuurlijk niet voor vervelende verassingen komen te staan als blijkt dat u onverzekerd de weg op bent gegaan. Controleer daarom altijd voortijdig uw verzekeringspolis en de voorwaarden omtrent deelname aan evenementen met een behendigheids- of snelheidselement.

Uiteraard is het ook belangrijk dat uw oldtimer zelf in topconditie verkeerd. Op onze blogpagina delen wij regelmatig artikelen met handige onderhoudstips voor uw oldtimer.

Bent u nog op zoek naar een goede oldtimerverzekering of wilt u uw huidige oldtimerverzekering vergelijken? Bekijk dan onze dekkingen of vergelijk snel en eenvoudig meerdere oldtimerverzekeraars via onze website.

23 juli 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen