Deze oldtimers zijn in waarde gedaald

27 november 2023

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Over het algemeen wordt aangenomen dat oldtimers naarmate ze ouder worden in waarde toenemen. Uit onderzoek blijkt echter dat dit niet voor alle klassiekers het geval is.

Oldtimers worden over het algemeen vaak gekocht vanwege de passie en nostalgie voor een bepaalde klassieker, maar in sommige gevallen worden ze ook gekocht als een investering. Afhankelijk van de marktomstandigheden kan beleggen in oldtimers lucratief zijn.

De afgelopen periode laat zien dat de markt voor oldtimers het moeilijk heeft. De gestegen inflatie heeft ertoe geleid dat liefhebbers minder te besteden hebben en daardoor de vraag is afgenomen. 

1164

Veilingen oldtimers rond laagste niveau ooit

Uit cijfers van veilinghuis Hagerty komt naar voren dat in oktober de mediane verkoopprijs tijdens veilingen een van de grootste dalingen kende en op het een na laagste niveau ooit stond sinds Hagerty begon met meten.

Marktexperts zien dat het marktsentiment is verslechterd en wijzen erop dat zowel het aantal onverkochte auto’s tijdens veilingen als de opbrengsten zijn afgenomen. Volgens de analisten nemen daarbij veel handelaren verliezen op klassiekers die slechts een jaar geleden zijn gekocht. 

Wel moet daarbij aangemerkt worden dat 2022 een recordjaar was voor oldtimerveilingen, waardoor de vergelijkingsbasis uitdagender is. Er lijkt lucht uit de zeepbel te gaan die ontstond door de alsmaar oplopende prijzen. 

De prijzen voor oldtimers zijn nog altijd relatief hoog, maar sommige klassiekers worden door de marktontwikkelingen bereikbaarder voor de gemiddelde liefhebber. Op basis van de data van Hagerty hebben wij drie klassiekers op een rij gezet die de afgelopen periode flink in prijs zijn gedaald.

Volkswagen Karmann Ghia

Als opvolger van de Kever introduceerde Volkswagen in 1955 de Karmann Ghia, een bijzondere samenwerking tussen de Duitsers de Italiaanse ontwerpers van Ghia en de Duitse carrosseriebouwer Karmann. De tweedeurs sportwagen werd een grote hit en was bijna twintig jaar in productie.

De afgelopen jaren stegen de prijzen van de Karmann Ghia tot astronomische hoogte, maar daar is inmiddels een einde aan gekomen. In oktober daalde de gemiddelde veilingprijs van deze oldtimer op jaarbasis met 16%. Afgewacht moet worden of deze trend doorzet.

1165

Ford Thunderbird

De Ford Thunderbird behoort tot een van de meest iconische Amerikaanse auto’s van zijn tijd. Liefkozend de T-Bird genoemd werden er tussen 1955 en 2005 elf generaties van dit model gebouwd. 

De zesde generatie van de Thunderbird kwam in de jaren zeventig op de markt en behoorde met een waardedaling van 15% tot de grootste verliezers. Wel moet dit in perspectief worden geplaatst. Met een gemiddelde prijs van $18.000 zijn deze Thunderbirds nooit echt duur geweest en zijn luxe auto’s uit de jaren zeventig nooit echt populair geweest onder verzamelaars.

Hoewel de prijsdaling dus niet veel lijkt, is het wel interessant voor mensen die graag ooit eens zo’n grote Amerikaanse sloep op de kop willen tikken. 

1166

Woodill Wildfire

Voor veel liefhebbers doet deze oldtimer niet direct een belletje rinkelen. De Woodill Wildfire was een van de vele Amerikaanse glasvezel tweezitters die na de Tweede Wereldoorlog op de markt werden gebracht. De auto werd in 1953 door Woodill Motors geïntroduceerd en geproduceerd door Dodge.

Naar verluidt zijn er tussen 1953 en 1958 slechts 15 stuks geproduceerd en daarnaast nog eens 285 als bouwpakket verkocht. Mede daarom werden deze auto’s in perfecte staat van de hand gedaan voor bedragen met tenminste vijf nullen.

Inmiddels is dat al lang niet meer zo en werd er in 2023 een Woodill Wildfire verkocht voor $31.500, wat neer zou komen op een gemiddelde prijsdaling van 25%. Omdat één zwaluw nog geen zomer maakt is het lastig om vast te stellen dat de prijzen voor dit soort glasvezelauto’s definitief over hun hoogtepunt heen zijn.

27 november 2023

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen