Is uw oldtimer verzekerd tijdens toertochten?

26 april 2018

Verzekeren en financieel

Deelnemen met uw klassieker aan een puzzeltocht of toertocht door Nederland is natuurlijk prachtig! Maar hoe zit het met uw oldtimerverzekering tijdens dergelijke evenementen?

Inmiddels heeft uw klassieker de winterstalling verlaten en vinden de eerste oldtimer toertochten en puzzeltochten weer plaats. Tijdens dit soort evenementen kunt u uw enthousiasme voor oldtimers of specifieke automerken delen met andere liefhebbers. Bovendien rijdt u over wegen waar u wellicht anders niet zo snel zou komen. Hoewel dit vermaak vrij onschuldig klinkt, kan uw autoverzekeraar daar helaas anders over denken.

Uitsluiting WA

De kans dat u schade rijdt tijdens een puzzeltocht of toertocht is natuurlijk altijd aanwezig. Sommige bestuurders raken afgeleid door de puzzelopdrachten en dan kun je net dat ene paaltje of randje over het hoofd zien. Ook wanneer u zelf volledige controle en aandacht voor de weg heeft, kan er ook schade door een andere deelnemer aan uw auto worden toegebracht. Vervelend, maar financieel hoeft er dankzij de verzekering weinig aan de hand te zijn.

854

Veel autoverzekeraars zien in dit soort evenementen toch meer risico en dan kan het gebeuren dat u bij schade achteraf zelf volledig voor de kosten opdraait. Reguliere autoverzekeraars gaan er doorgaans van uit dat uw auto bedoelt is om van A naar B te komen. De Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) biedt verzekeraars de mogelijkheid om ritten met behendigheid, snelheid, regelmatigheid en wedstrijdelementen uit te sluiten van de WA en andere dekkingen.

In dat geval zou u afhankelijk zijn van de organisator van de toertocht, die dan zorg moet dragen voor een eventuele WA dekking wanneer uw eigen verzekeraar u tijdens een dergelijk evenement niet dekt. Alleen organisatoren van grote evenementen die onder het Nationaal Reglement Regelmatigheidsritten vallen en waar de FEHAC toezicht houdt kunnen dit verzorgen. Kleinere hobbymatige initiatieven vallen hier dus meestal buiten. Voor toertochten en puzzeltochten zal de organisator doorgaans ook niet om een assurantieverklaring vragen bij de deelnemers.

Wedstrijdelement

In de praktijk ontstaat er al snel discussie over wanneer men van een wedstrijd mag spreken of wanneer er sprake is van toertochten met een behendigheidselement. Wij raden u daarom aan om vooraf ook goed uit te zoeken of de organisator van het evenement waaraan u deel wilt nemen een ontheffing heeft aangevraagd bij de overheid.

Artikel 10 van de Wegenverkeerswet definieert een wedstrijd als volgt: ‘Het rijden om de prestaties van deelnemers te vergelijken.’ Aangezien de overheid wedstrijden op de openbare weg verbiedt, is een organisator dus al vrij snel verplicht om een vergunning aan te vragen. Tijdens het aanvragen van deze vergunning moet de organisator ook kunnen aantonen dat alle deelnemers over een geldige aansprakelijkheidsverzekering beschikken.

Uw oldtimerverzekering

Wilt u zorgeloos kunnen deelnemen aan een toertocht of puzzeltocht? Controleer dan eerst uw polis op een eventuele dekkingsbeperking bij het deelnemen aan evenementen. Controleer daarnaast ook of de organisator van het evenement een vergunning/ontheffing heeft aangevraagd, zodat u zeker weet dat het evenement niet in strijd is met de wet.

Bent u nog op zoek naar een geschikte oldtimerverzekering? Bij ons is uw klassieker ook tijdens toertocht en puzzelritten gewoon gedekt. Bereken hier direct uw premie!

26 april 2018

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen