Op onze Hotlist: Porsche 930 Carrera Turbo

19 augustus 2022

Hotlist

De Porsche 930 Carrera Turbo is ook wel bekend als ‘de Widowmaker’, omdat deze bijzondere sportwagen niet voor iedereen geschikt is. Wie het voorrecht heeft om in deze prachtige bolide te mogen rijden, mag zichzelf volgens vele autofans een gelukkig persoon noemen.

Eind jaren zestig van de vorige eeuw begon Porsche te experimenteren met turbo-ladertechnologie in hun raceauto's en in 1972 begon de Duitse autofabrikant met de ontwikkeling van een turbogeladen versie van de 911. 

 

Deze ontwikkelingen leidden enkele jaren later tot de eerste Porsche 911 Turbo en vormde het succesvolle begin van alle turbo-aangedreven productieauto’s die Porsche ooit heeft gemaakt.

 

Niet alleen bleek deze Porsche 911 Turbo editie zo snel als het licht te zijn, maar ook zeer veeleisend om te rijden. Porsche's lichtgewicht sportwagen genereerde namelijk meer dan 230 pk en was vanwege zijn korte wielbasis en de positie van de motor uitermate gevoelig voor overstuur en turbo-lag. 

 

Na verschillende crashes en sterfgevallen die te wijten waren aan de rijeigenschappen kreeg deze Porsche 911 dan ook de beruchte bijnaam "de Widowmaker".

1113

Geschiedenis Porsche 930 Carrera Turbo

De Porsche 930 werd tussen 1975 en 1989 geproduceerd. Tijdens de gehele productieperiode zijn er ruim 21,5 duizend bolides tot leven gebracht. 

 

Aanvankelijk bood Porsche de 930 Turbo 3.3 alleen als coupé aan. Toch werden er in de loop van de tijd ook een aantal andere bijzondere exemplaren toegevoegd. Zo werd in 1981 het Sonderwunsch-programma gelanceerd - een optie dat werd aangeboden onder de term "Flachbau" (slantnose). Het model had een volledig gewijzigd front met plattere spatborden. Ten slotte bood het Sonderwunsch-programma ook nog een paar opties om de Porsche 930 nog unieker te maken.

 

Na de Porsche 930 kwamen onder meer de Porsche 944Porsche 968 en Porsche 993.

Technische specificaties Porsche 930 Carrera Turbo

Hoewel de 930 Turbo oorspronkelijk bedoeld was om gebruikt te worden voor het raceseizoen van 1976, werd hij al snel populair onder autoliefhebbers. Ernst Fuhrmann paste de turbotechnologie, die oorspronkelijk was ontwikkeld voor de 917/30 CAN-AM auto, toe op de 3,0 liter zescilinder die werd gebruikt in de Carrera RS 3.0 en creëerde zo wat Porsche de 930 noemde. 

 

De motor leverde een totaal vermogen van 260 pk, veel meer dan de standaard Carrera waarop hij was gebaseerd. Om ervoor te zorgen dat het platform het meeste uit het hogere vermogen kon halen werden een herziene ophanging, grotere remmen en een sterkere versnellingsbak onderdeel van het model. De 930 begon aanvankelijk met een 3.0 liter motor en werd voor modeljaar 1978 opgewaardeerd met een 3.3 liter motor.

Prijsontwikkeling Porsche 930 Turbo

De werkelijke marktwaarde van een specifiek voertuig hangt altijd van verschillende factoren af, waaronder de staat van het voertuig. 

 

De Porsche 911 Turbo met een 3.0 liter uit de productiejaren 1975 tot en met 1977 heeft in de loop der tijd een positieve waardeontwikkeling meegemaakt. Zo betaalde men, naar schatting van Classic.com, begin 2018 gemiddeld zo’n 133.000 dollar voor een Porsche 930 Carrera Turbo en zijn de prijzen inmiddels opgelopen tot 158.000 dollar.

Uw Porsche verzekeren?

Bent u in bezit van een Porsche 930 Carrera Turbo of van andere uitvoeringen van de Porsche en heeft u deze nog niet verzekerd, of bent u niet tevreden over uw huidige verzekering?

 

Oldtimer-verzekering heeft al talloze Porsche’s verzekerd en kijkt graag samen met u naar een geschikte oplossing. Bent u bijvoorbeeld aangesloten bij een Porscheclub? Dan ontvangt u bij ons clubkorting op uw oldtimerverzekering. Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

19 augustus 2022

Hotlist

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen