Wat gebeurt er als u in de winter schade rijdt?

22 december 2023

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Hoe prachtig de wintermaanden soms ook kunnen zijn, verbergen ze grote risico’s voor oldtimers. Veel klassiekers worden daarom veilig opgeborgen in een winterstalling. Wilt u toch de kou trotseren met uw oldtimer, dan geven wij u een aantal tips om goed voorbereid de weg op te gaan.

Hoewel de winters in Nederland steeds zachter lijken te worden en het daardoor verleidelijk kan zijn om met uw oldtimer de weg op te gaan, blijft het een verraderlijke periode.

Winterse weersomstandigheden kunnen fragiele onderdelen van uw geliefde klassieker beschadigen, met alle gevolgen van dien. Daarnaast neemt de kans op gladheid tijdens deze periode door natte bladeren, ijzel of sneeuw toe en raden wij u in dat geval sowieso af om de weg op te gaan. In sommige gevallen mag uw oldtimer zelfs niet de weg op.

1170

Winterstalling verplicht

De meeste oldtimerverzekeraars verplichten om uw klassieker gedurende de wintermaanden in een stalling neer te zetten. 

In deze handige checklist vindt u een stappenplan om uw geliefde klassieker goed voor te bereiden op de winterstalling. Let er daarbij op dat u tijdens de wintermaanden uw oldtimer ook goed verzorgt door onder andere de accu maandelijks aan een druppellader te hangen. Let er ook op dat u na de winterslaap uw klassieker goed voorbereid op de mooie ritten die komen gaan.

Rijdt u tijdens deze periode toch schade met uw oldtimer, dan kan het goed mogelijk zijn dat deze niet vergoed wordt. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden van uw oldtimerverzekering zorgvuldig door.

Er zijn gelukkig ook verzekeraars die in goed overleg een oldtimer in de winter dekken bij schade. In dat geval moet de oldtimer wel in goede conditie verkeren. Ook is het dan belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan.

Controleer op schade

Controleer voordat u met uw klassieker een rit maakt op bestaande schade. Roest kan tijdens het koude weer namelijk problemen verergeren. Pak deze plekken waar mogelijk aan en maak uw oldtimer na een rit door de sneeuw direct schoon. Op deze manier voorkomt u mogelijke vochtvorming en dat zout en pekel uw lak beschadigt. 

Controleer ook de spanning van uw accu, zodat u tijdens een tussenstop niet voor nare verrassingen komt te staan als blijkt dat de accu door het koude weer niet meer start.

Het juiste rubber

In principe zijn winterbanden in Nederland niet verplicht, maar wordt het wel sterk aangeraden. Wilt u met uw oldtimer naar het buitenland tijdens de wintermaanden, let dan op welke regels daar gelden. In Duitsland bent u bijvoorbeeld verplicht om met winterse sloffen te rijden.

Controleer sowieso voordat u de weg op gaat uw banden. Zeker als uw klassieker enige tijd heeft stilgestaan kunnen er scheuren of bobbels in het rubber ontstaan. Ook is het belangrijk dat uw bandenspanning op orde is.

Voeg antivries toe

Antivries voorkomt dat uw koelsysteem onder koude weersomstandigheden bevriest. Controleer daarom uw koelvloeistofreservoir van de motor. Wilt u deze bijvullen, zorg er dan voor dat u dit pas doet als uw motor minstens twee uur niet meer heeft gedraaid. Let daarbij op dat u de juiste verhouding voor uw oldtimer gebruikt.

Pas uw rijstijl aan

Moderne veiligheidsvoorzieningen zoals tractie controle en ABS helpen bestuurders om tijdens gladde omstandigheden grip te houden. 

Veel oldtimers zijn echter niet voorzien van deze systemen en hebben daarom een langere remweg. Zorg daarom dat u tijdens de winter voldoende afstand tot uw voorganger houdt.

Ga ook minder snel op het gas om te voorkomen dat u tractie verliest. 

22 december 2023

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen