Chevrolet’s antwoord op de Ford Mustang

20 december 2023

Besproken oldtimers

Mark Reus

De Chevrolet Camaro is een van de iconische sportwagens die de Amerikanen hebben geproduceerd. Deze onvervalste Amerikaanse muscle car ging de strijd aan met de Ford Mustang en de eerste generaties zijn inmiddels geliefde klassiekers.

In de jaren zestig van de vorige eeuw domineerde Ford met de eerste generatie van de Mustang de sportwagenmarkt. Om een graantje mee te pikken van dit succes onthulde Chevrolet in 1966 de Camaro. Deze eerste generatie was gebaseerd op de Chevrolet II Nova, een concept car waar het bedrijf al enige jaren aan werkte en daardoor de mogelijkheid bood om de Camaro snel op de markt te brengen. 

De naam Camaro zou zijn afgeleid van het Franse woord ‘camarade’, wat kameraad betekent. Chevrolet wilde hiermee duidelijk maken dat de Camaro een goede vriend van zijn eigenaar zou zijn. Binnenskamers zou iemand van Chevrolet’s moederbedrijf General Motors hebben gezegd dat Camaro een klein, bloeddorstig dier is dat Mustangs eet.

1169

De eerste generatie van de Camaro was direct een onvervalste Amerikaanse muscle car. Dat was onder meer te danken aan het onderstel, dat geleend werd van de Pontiac Firebird. Later werden daar ook onder meer de Plymouth Barracuda, AMC Javelin en de eerste generatie van de Dodge Challenger op gebouwd.

De lichtste motor in de Camaro was een V6 met 140 pk en de krachtigste versie werd voorzien van een V8 met 375 pk. De auto was verkrijgbaar als hardtop coupe en een cabrio. 

Hoewel de verkopen van de eerste generatie Camaro redelijk waren, bleven deze ver achter bij die van de Ford Mustang. Mede daarom besloot Chevrolet in 1968 om de Camaro van een grondige update te voorzien. Naast een bijna volledig opnieuw ontworpen carrosserie met diverse nieuwe ontwerpelementen zoals gedeelde achterlichten en ovale koplampen, werd de sportwagen voorzien van een nieuw luchtinlaatsysteem, multi-blad achterveren en schokdempers.

De eerste generatie werd slechts drie jaar geproduceerd en dit model is dan ook vrij zeldzaam.

Eerste echte Camaro

De tweede generatie van de Camaro kwam in 1970 op de markt. Hoewel dit model veel technische onderdelen met de eerste generatie deelde, waren er wel een aantal opmerkelijke verschillen. 

Het uiterlijk van de nieuwe Camaro onderscheidde zich bijvoorbeeld meer van de Mustang van Ford. De voorkant werd opnieuw ontworpen en had dankzij de grote grille en spitse neus een agressief voorkomen. 

Als gevolg van strengere wetgeving in de Verenigde Staten werd Chevrolet in 1974 gedwongen om het design van de tweede generatie aan te passen. De Camaro kreeg een veiligere bumper en het uitlaatsysteem werd voorzien van een katalysator. Het V8-blok dat eerder nog 360 pk uitspuugde werd door de emissiemaatregelen teruggeschroefd tot 245 pk. Hoewel de nieuwe Amerikaanse wetgeving ertoe leidde dat de motoren in de Camaro minder krachtig waren, zorgde het wel voor een lager brandstofverbruik.

Van de tweede generatie Camaro was alleen een hardtop verkrijgbaar. Mede doordat andere zogenoemde ‘pony cars’ van AMC en Chrysler van de markt verdwenen stegen de verkopen van de Camaro. Uiteindelijk bleef deze generatie tot 1981 in productie.

20 december 2023

Besproken oldtimers

Mark Reus

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen