Hoe u de schorsing van uw oldtimer kunt opheffen

22 januari 2024

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Heeft u uw oldtimer geschorst en wilt u deze weer opheffen? Dan is het belangrijk dat u naast het volgen van de juiste stappen om de schorsing stop te zetten ook rekening houdt het een aantal verplichtingen en aanbevelingen.

Het kan voorkomen dat uw oldtimer voor langere tijd niet de weg op gaat. Bijvoorbeeld omdat u deze in concoursstaat wilt behouden of omdat uw oldtimer in restauratie gaat. In deze situaties kan het verstandig zijn om uw oldtimer voor langere tijd te schorsen. Zo hoeft u namelijk geen wegenbelasting te betalen en vervalt de apk-verplichting. 

Normaal gesproken loopt de schorsing van uw oldtimer automatisch af na de periode die u daarvoor heeft opgegeven. Vaak loopt een schorsing één, twee of drie jaar. Verkoopt u in de tussentijd uw oldtimer, dan vervalt de schorsing zodra de klassieker is overgeschreven.

1174

Dit zijn de stappen om de schorsing van uw oldtimer op te heffen:

·       Neem online of bij een loket contact op met de RDW

·       Meld het stopzetten van uw schorsing aan

·       Wacht op de bevestiging dat uw schorsing officieel is beëindigd

·       Voldoe aan uw verplichtingen voordat u weer de weg op gaat

Er zijn geen kosten verbonden aan het opheffen van de schorsing. Let wel op dat wanneer u besluit om binnen een maand na aanvang van de schorsing deze weer op te heffen, u alsnog motorrijtuigenbelasting dient te betalen over de volledige schorsingsperiode. U ontvangt daarvoor van de Belastingdienst een naheffingsaanslag.

Als u zelf niet de schorsing kunt opheffen kunt u dat door iemand anders laten doen. In dat geval dient de persoon minimaal 18 jaar oud te zijn en de juiste papieren in bezit te hebben.

Schorsing online stopzetten

Via de website van de RDW kunt u via uw DigiD, eHerkenning of een RDW-certificaat gratis is de schorsing opheffen.

·       Ga naar de website van de RDW

·       Log in via een digitaal registratiemiddel

·       Geef aan welke schorsing u wilt opheffen

·       U ontvangt per e-mail een bevestiging vanaf wanneer de schorsing is beëindigd

Schorsing bij loket stopzetten

U kunt ook bij een lokaal kentekenloket de schorsing van uw oldtimer opheffen. Een kentekenloket vindt u vaak bij een lokale autodealer en ook sommige verzekeraars bieden dit aan. Zorg ervoor dat u de volgende documenten bij zich heeft:

·       Een geldig legitimatiebewijs

·       Het kentekenbewijs of kentekencard met bijbehorende tenaamstellingscode

Vervolgens zorgt een medewerker ervoor dat de schorsing wordt stopgezet en ontvangt u op papier een bewijs daarvan.

Voldoe aan uw verplichtingen

Zodra de schorsing officieel is opgeheven bent u verplicht om uw oldtimer weer te verzekeren. De oldtimer moet minimaal WA-verzekerd zijn.

Is uw oldtimer nog geen 50 jaar oud? Dan bent u verplicht om een APK-keuring uit te laten voeren. In dat geval weet u direct of er nog mankementen zijn aan uw klassieker. Ook zonder APK-plicht is het verstandig om uw oldtimer eerst grondig te inspecteren en te laten taxeren voordat u weer de weg op gaat. 

22 januari 2024

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen