De lak van uw oldtimer herstellen en onderhouden

29 november 2022

Onderhoud en schade

Net als andere onderdelen van een oldtimer is ook de lak kwetsbaar voor beschadigingen en slijtage. Om de lak in topconditie te houden is regelmatig onderhoud noodzakelijk en wanneer de lak toch beschadigd raakt, moet dit zo snel mogelijk worden verholpen. Het onderhouden en herstellen van de lak vraagt wel om een specialistische aanpak. Daarom geven wij u graag een aantal tips om de lak van uw oldtimer in topconditie te houden en eventuele beschadigingen op de juist manier te (laten) verhelpen.  

De lak van uw oldtimer draagt veel bij aan de uitstraling van uw klassieker. Liefhebbers proberen de lak dan ook altijd met zorg intact te houden. Hoe voorzichtig en zorgzaam u ook met uw oldtimer omgaat, een ongeluk kan altijd gebeuren en onder meer de lak van uw oldtimer flink beschadigen. Eerder schreven we al over wat u moet doen bij het hebben van ruitschade.

Wij geven u een aantal tips om de lak van uw oldtimer weer in optimale staat te krijgen en te houden.

Niet te lang wachten met het herstellen van de lak

In Nederland is er steeds aker zand dat afkomstig is uit de Sahara. Om dit te verwijderen moet u voorzichtig zijn, het zand kan namelijk in sommige gevallen als schuurpapier werken en leiden tot lakschade aan uw oldtimer. Vermijd daarom het gebruik van een spons en was uw oldtimer met autoshampoo als er Sahara zand op uw oldtimer zit.

Een ander risico voor de lak van uw oldtimer is vogelpoep. Door het hoge zuurgehalte van vogelpoep kan dit vooral tijdens warme dagen snel leiden tot schade aan uw lak. De vogelpoep brandt dan direct in de lak en dan is het niet meer met een doekje te verwijderen. Zorg er dan ook voor dat zodra u vogelpoep op uw oldtimer ziet dit zo snel mogelijk te verwijderen.

Probeer daarnaast om uw oldtimer zoveel mogelijk uit de volle zon te houden. De schaduw is de beste plek voor uw oldtimer, maar zet uw klassieker niet onder een boom vanwege het gevaar op vogelpoep en vallende takken.

1130

Laat de lakschade herstellen door een specialist
Online vindt u diverse doe-het-zelf tips voor het verwijderen van kleine krasjes. Wij raden het echter af om deze tips op te volgen en het herstel van de lak bij een gespecialiseerd schadebedrijf uit te laten voeren. 


Wel is het mogelijk om zelf in te schatten hoe diep een kras is en in hoeverre het nodig is om deze direct te herstellen. Om hierachter te komen maakt u de kras nat. Als u de kras na het natmaken niet of nauwelijks kunt zien, gaat het slechts om een oppervlakkig krasje. Blijft de kras toch zichtbaar? Dan is het een diepere kras en gaat deze waarschijnlijk door de bovenste laklagen heen.

De meeste oldtimers beschikken over een bijzondere lakkleur of afwerking. Bij het herstellen van de lak moet er vaak de juiste lakkleur apart worden besteld. De meeste gespecialiseerde schadeherstelbedrijven kunnen u hier goed bij adviseren.

Een specialist zal een oppervlakkig krasje wegpoetsen met speciale polijstmiddelen. Bij een diepere kras zal de specialist of schadeherstelbedrijf de kras plamuren, schuren, gronden en uiteindelijk weer lakken met de juiste lakkleur. Omdat elke oldtimer en auto een andere lakkleur heeft, zal deze op voorhand eerst moeten worden besteld.

Als u ervan overtuigd bent dat het om een klein krasje gaat die u zelf denkt te herstellen, zorg er dan voor dat u de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt. Sommige schoonmaakmiddelen kunnen namelijk lakschade veroorzaken. Vooral huishoudelijke schoonmaakmiddelen zijn gevaarlijk voor de lak van uw oldtimer. Vermijd daarom schurende schoonmaakmiddelen.

Lakschade en uw oldtimerverzekering
Ook verzekeringstechnisch is het verstandig om lakschade te laten herstellen door een gespecialiseerd bedrijf. Als u namelijk de lak zelf gaat herstellen, is de kans dat u de lakschade vergroot aanwezig. 

De oldtimerverzekeraar kan er dan voor kiezen om eventuele ergere (lak)schade niet te verzekeren, omdat in de voorwaarde van de meeste oldtimerverzekering staat dat er alleen een schadevergoeding wordt uitgekeerd wanneer u het laat herstellen bij een gespecialiseerd schadeherstelbedrijf.

Let er dus goed op of de schade wordt vergoed in het geval dat u zelf de lak gaat herstellen.

Goed voorbereid de winterstalling in
In de winter is het niet verstandig om te rijden in uw oldtimer en  daarom worden de meeste oldtimers dan ook in een winterstalling neergezet. Ook daar kan uw oldtimer lakschade oplopen of verergeren en daarom is het belangrijk om tijdens de voorbereiding op de winterstalling goed rekening te houden met een aantal zaken.

Maak uw oldtimer voor de winterstalling goed schoon en zorg dat uw oldtimer zonder krassen en droog de winterstalling in gaat. Naast het goed schoonmaken van uw oldtimer is het ook belangrijk om de lak te controleren op beginnende schade of roestvorming. Zo kunt u de schade in een vroeg stadium herkennen en herstellen, zodat ergere lakschade kan worden voorkomen.


Wanneer dekt de oldtimerverzekeraar lakschade?
In de meeste gevallen van lakschade is uw oldtimer verzekerd. Zoals gezegd hanteren de meeste verzekeraars als voorwaarde dat schadeherstel van de lak wordt uitgevoerd door een specialist. 

Als uw oldtimer lakschade heeft opgelopen door vandalisme, moet u naast het repareren van de schade ook aangifte doen om te voldoen aan de voorwaarden van een oldtimerverzekering.

Bij andere ongelukken, bijvoorbeeld een buurkind die lakschade aanricht aan uw oldtimer, kunt u een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering van uw buren en hoeft u dat niet op uw eigen oldtimerverzekering te doen.

Een unieke oldtimer vraagt om unieke verzekeringsvoorwaarden. Daarom kunt u bij ons uw oldtimer op maat laten verzekeren, zodat u kunt genieten van de beste voorwaarden. 

 

29 november 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen