De meest gestelde vragen over het taxeren van oldtimers beantwoord

25 april 2022

Verzekeren en financieel

Elke oldtimer is uniek, waardoor het bepalen van de actuele waarde nog niet zo eenvoudig is. Een deskundige taxatie is daarom in veel situaties noodzakelijk, bijvoorbeeld voor het samenstellen van uw oldtimerverzekering. Wij merken dat er onder oldtimereigenaren nog veel vragen bestaan over het laten taxeren van een oldtimer. Hoe gaat het taxatieproces bijvoorbeeld in zijn werk en hoe lang is een taxatierapport geldig? In dit artikel gaan wij in op alle meest gestelde vragen rondom de oldtimertaxatie.

De actuele waarde van een oldtimer is van meerdere factoren afhankelijk en continu aan verandering onderhevig. In tegenstelling tot moderne auto’s is er bijvoorbeeld geen sprake van een recente cataloguswaarde.

Zowel de emotionele als historische waarde van uw geliefde klassieker kunnen zonder twijfel hoog zijn, maar het is (zeker voor uw verzekering) ook belangrijk om een financiële waarde aan uw oldtimer toe te kennen. Om de actuele financiële waarde van uw oldtimer vast te stellen, moet er een taxatierapport door een deskundig expert worden opgesteld.

1096

Wanneer heb ik een (her)taxatie van mijn oldtimer nodig?

Net als bij een woning is een oldtimertaxatie vaak vereist bij belangrijke gebeurtenissen rondom uw klassieker. Het gaat dan doorgaans om de volgende situaties:

 • Wanneer u een oldtimerverzekering wilt afsluiten;
 • Wanneer u de oldtimer wilt verkopen;
 • Wanneer u een oldtimer laat restaureren;
 • Wanneer u het vermoeden heeft dat uw huidige taxatierapport van uw oldtimer niet meer geldig is;
 • Wanneer u het vermoeden heeft dat de marktwaarde van uw oldtimer significant is veranderd.

Twijfelt u of het verstandig is om op korte termijn uw oldtimer te laten (her)taxeren? Neem dan gerust contact met ons op voor advies.

Waarom heb ik een taxatierapport nodig voor de verkoop van mijn oldtimer?

Dankzij een taxatierapport weet u zeker dat u een eerlijke en realistische opbrengst krijgt wanneer u uw oldtimer verkoopt. Hiermee voorkomt u vervelende discussies met de koper, aangezien de verkoopprijs goed onderbouwd is door een onafhankelijk taxateur.

Wellicht kunt u zelf al een goede inschatting van de waarde maken, maar voor wie bijvoorbeeld een oldtimer erft kan dit vrij lastig zijn. Voor een succesvolle verkoop van uw oldtimer is een gedegen taxatierapport daarom zeer aan te raden!

Waarom heb ik een taxatierapport nodig voor mijn oldtimerverzekering?

Wanneer er sprake is van totaalverlies van uw oldtimer, bijvoorbeeld door brand, een ongeval of diefstal, wilt u natuurlijk wel de actuele waarde uitgekeerd krijgen. Om zowel voor uzelf als voor de oldtimerverzekeraar rust te creëren, is het vaststellen van de taxatiewaarde belangrijk, zodat er geen vervelende discussies ontstaan bij calamiteiten.

Wanneer u toch besluit om uw oldtimer zonder taxatierapport te laten verzekeren, dan keert de verzekeraar bij totaalverlies de slechts de dagwaarde uit. De kans op onderverzekering is dan helaas groot. Wie zijn oldtimer zo goed mogelijk wil verzekeren, heeft daarom altijd een taxatierapport nodig!

Waarom zou ik mijn oldtimer in restauratie laten taxeren?

Het antwoord op deze vraag, ligt deels in het verlengde van de voorgaande vraag. Met een grondige oldtimer restauratie kunt u een verwaarloosde klassieker weer in eren herstellen. Dit heeft logischerwijs ook gevolgen voor de actuele waarde van uw oldtimer.  

Wij raden u in geval van een restauratie aan om uw oldtimer zowel voor als na de restauratie te laten taxeren. Dit is niet alleen belangrijk voor het vaststellen van de actuele marktwaarde, maar ook om uw oldtimer zowel tijdens als na restauratie goed te verzekeren.

Indien u een oldtimer wilt restaureren  om vervolgens als belegging aan te houden, dan kan een taxatierapport ook helpen om een schatting van het toekomstige rendement te maken.

1071

Wie voert de taxatie van mijn oldtimer uit?

Een oldtimertaxatie wordt altijd uitgevoerd door een erkende en in oldtimers gespecialiseerde taxateur. Als verzekeraar werken wij hiervoor samen met een uitgebreid netwerk van onafhankelijke taxateurs. Zo is er altijd een taxateur bij u in de buurt te vinden. Een taxateur komt graag bij u thuis, uw stalling/ garage of bij u op het werk.

Wanneer u een taxateur inschakelt is het belangrijk dat deze voldoet aan de richtlijnen van de FEHAC. Uw taxatierapport wordt in dat geval voorzien van het FEHAC keurmerk. Hierdoor weten wij als oldtimerverzekeraar dat het taxatierapport ook daadwerkelijk klopt. Om in aanmerking te komen voor het FEHAC keurmerk, moet een taxateur aan bepaalde opleidingseisen voldoen en zijn aangesloten bij brancheorganisaties, zoals NIVRE, VRT of de TMV.

Waar kijkt een taxateur naar?

Om tot een volledig taxatierapport te komen, neemt een taxateur de volgende zaken mee:

 • Het bouwjaar;
 • Het merk, type, model en uitvoering;
 • Aantal geregistreerde exemplaren;
 • Onderhoudsgeschiedenis en huidige onderhoudsstaat;
 • De aanwezigheid van originele onderdelen (matching numbers);
 • Marktwaarde op basis van recente veilingen en verkoop van vergelijkbare exemplaren.

Uiteraard zijn er nog veel meer zaken waar een taxateur naar kijkt. Bovendien wordt er ook rekening gehouden met het gebruik van uw oldtimer (hoe vaak rijdt u met de oldtimer?).

Wat kost een taxatierapport?

De gemiddelde kosten van een taxatierapport bedragen circa €125 inclusief BTW. De kosten kunnen verschillen per taxateur en zijn deels afhankelijk van aanvullende wensen en de snelheid waarmee u het taxatierapport nodig heeft.

Hoe lang is mijn taxatierapport geldig?

In de meeste situaties is een taxatierapport drie jaar geldig. Bij tussentijds grote veranderingen, zoals een restauratie, raden wij echter aan om uw oldtimer raden wij eerder een taxatierapport aan.

Kan ik ook mijn oldtimerverzameling in één keer laten taxeren?

Heeft u meerdere oldtimers en wilt u één overzichtelijk taxatierapport voor uw complete oldtimercollectie? Ook dan zijn er veel mogelijkheden. Zo kunt u ook oldtimers zonder kenteken of met een slapend kenteken laten taxeren.

Uw oldtimer laten taxeren en verzekeren

Bent u nog zoekende naar een passende oldtimerverzekering en wilt u zeker weten dat uw klassieker voor het juiste bedrag is verzekerd? Wij denken graag met u mee voor een passende oplossing.

25 april 2022

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen