De waarde van originele onderdelen voor uw oldtimer

3 juni 2024

Onderhoud en schade

Mark Reus

Oldtimers zijn meer dan alleen auto’s uit het verleden. Het zijn tijdloze klassiekers die de tand des tijds hebben doorstaan. Auto’s die daarbij zijn voorzien van de originele onderdelen zijn vaak in meerdere opzichten meer waard.

Originaliteit wordt in de klassiekermarkt zeer hoog aangeschreven. Kopers en verzamelaars van oldtimers zijn vaak op zoek naar oldtimers met originele fabrieksspecificaties, omdat die een stukje geschiedenis vertegenwoordigen die u niet met nieuwe replicaonderdelen kunt vervangen.

Dat begint bij de conditie waarin uw oldtimer verkeert. Hoe dichter uw auto in de originele staat verkeert ten tijde dat deze van de band in de fabriek rolde, hoe hoger de waarde. 

1190

Regelmatig onderhoud

Om uw klassieker zo goed mogelijk te conserveren is regelmatig onderhoud vereist. Zelfs auto’s die stilstaan hebben last van slijtage.

Het reguliere onderhoud na de winterstalling, het herstellen van de lak en schoonmaken van het interieur zorgen ervoor dat u de conditie van uw klassieker zo goed mogelijk intact houdt. Door regelmatig onderhoud zorgt u ervoor dat uw klassieker optimaal rijdt, wat niet alleen u plezier geeft maar ook een vereiste van veel kopers is. Door regelmatig onderhoud verkleint u de kans dat u onderdelen van uw oldtimer moet vervangen. 

Originele onderdelen vinden

Komt u er tijdens het onderhoud of restauratie achter dat er onderdelen vervangen moeten worden? Let er dan op dat u of uw restaurateur zoveel mogelijk originele onderdelen gebruikt en vergeet niet om uw klassieker te schorsen tijdens het restauratieproces. 

De onderdelen voor uw klassieker zijn in te delen in een aantal categorieën:

·       Originele onderdelen: Dit zijn onderdelen die nooit zijn verkocht aan klanten en soms nog in hun originele verpakking zitten. Deze onderdelen worden ook wel New Old Stock genoemd.

·       Nieuwe originele onderdelen: Naast de originele productie wordt voor een aantal zeldzame klassiekers de onderdelen opnieuw geproduceerd.

·       Replica: Als onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn worden er soms replica’s van gemaakt.

·       Gebruikte onderdelen: Oldtimers die zijn afgeschreven worden soms uit elkaar gehaald en de onderdelen doorverkocht. 

Het vinden van reserveonderdelen kan een flinke uitdaging zijn, waardoor u in de verleiding kan komen om alternatieve onderdelen te gebruiken of mogelijk zelfs een oplossing te fabriceren. Dit tast echter de waarde van uw oldtimer aan, waardoor het kan lonen om langer op zoek te gaan naar het originele onderdeel.

Een van de mogelijkheden om deze authentieke reserveonderdelen te vinden is het bezoeken van oldtimerbeurzen. Op deze evenementen zijn vaak standhouders aanwezig die originele oldtimeronderdelen te koop aanbieden. Ook geven deze evenementen u de kans om in contact te komen met andere oldtimerliefhebbers, die u wellicht verder kunnen helpen in uw zoektocht.

Verder zijn er gespecialiseerde leveranciers van oldtimeronderdelen voor bepaalde merken, die vaak een voorraad originele onderdelen hebben. Deze leveranciers zijn meestal verbonden aan dealers van klassiekers.

Ook zijn er oldtimerclubs waar leden elkaar helpen met het vinden van reserveonderdelen. Controleer in dat geval altijd of het onderdeelnummer en de specificaties overeenkomen met de originele onderdelenlijsten van de fabrikant voor het model en bouwjaar van uw oldtimer.

Verder zijn er verschillende online marktplaatsen waar reserveonderdelen worden aangeboden. Let ook hier op de originaliteit en herkomst van de onderdelen.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat iemand zijn klassieker niet verder kan of wil restaureren en te koop aanbiedt. Overweeg deze auto dan over te nemen en te gebruiken als donorauto voor uw eigen oldtimer. 

Originele documentatie

In het verlengde van de originele onderdelen draagt de documentatie daarvan bij aan de waarde van uw klassieker. Een volledige geschiedenis en originele documentatie van het eigendom, onderhoud en reparaties met kan veel bijdragen aan de waarde van uw oldtimer. 

Zorgvuldig bijgehouden documentatie bewijst dat de auto goed is onderhouden en bijvoorbeeld voorzien is van originele onderdelen. Dit draagt bij aan de waarde van uw klassieker.

3 juni 2024

Onderhoud en schade

Mark Reus

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen