Schoonmaaktips voor het interieur van uw oldtimer

26 oktober 2023

Onderhoud en schade

Mark Reus

Van tijd tot tijd is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het interieur van uw oldtimer. Stof en ander vuil kunnen kwetsbare materialen aantasten, zoals leren bekleding of rubberen onderdelen. Voordat u met (agressieve) schoonmaakmiddelen aan de slag gaat, geven wij u een aantal belangrijke tips om het interieur van uw klassieker in perfecte staat te krijgen.

Niet alleen het exterieur van uw oldtimer moet in topconditie verkeren, ook het interieur mag absoluut niet worden overgeslagen. Vanwege de doorgaans kwetsbare onderdelen hebben oldtimers in vergelijking met moderne auto’s relatief gezien meer aandacht nodig. Materialen als leer, chroom en rubber moeten voorzichtig worden behandeld om permanente schade te voorkomen.

1163

De juiste schoonmaakproducten gebruiken voor kwetsbare materialen

Met name oldtimers zijn vaak voorzien van lederen stoelbekleding. Bekende sportwagenmerken zoals Ferrari, Lamborghini, BMW en Mercedes-Benz, passen nog steeds leer toe, maar het algemeen voert stof tegenwoordig de boventoon. 

Matig of slecht onderhoud kan bij lederen stoelbekleding zorgen voor verkleuring, uitdroging en zelfs scheuren. Ook stoffen stoelbekleding kan beschadigd raken en bij vocht kan dit zelfs een broedplaats voor schimmel vormen. 

Het opnieuw (laten) stofferen van uw interieur is ontzettend kostbaar, daarom loont het om met regulier onderhoud de levensduur van uw stoelbekleding te verlengen.

Bij het schoonmaken van de bekleding moet u letten op welk product u gebruikt voor de materialen. Stoffen bekleding is bijvoorbeeld absorberend, terwijl lederen bekleding dit niet is. Daardoor is bekleding van stof gevoeliger voor vlekken dan een bekleding van leer. Daarnaast moet u oppassen met schoonmaakmiddelen die het leer kunnen uitdrogen. 

Bekleding van leer onderhouden begint met de stofzuiger, waarmee u haren, kruimels en stof verwijdert. Daarna brengt u het schoonmaakmiddel aan. Let er daarbij wel op dat het schoonmaakmiddel PH-neutraal is en dat de bekleding niet té nat wordt.

Heeft uw oldtimer stoffen stoelbekleding? Maak dan gebruik van een speciale reiniger. Spuit deze over de bekleding, laat het inwerken, spoel het af met water en zorg dan dat u het poetst met een schone doek. Het is noodzakelijk dat de stoffen bekleding is gedroogd, om zo schimmelvorming te voorkomen.  

Periodiek het interieur schoonmaken

Eens per jaar het interieur van een auto schoonmaken zal de levensduur niet verbeteren. Hoe vaker, des te beter dit is voor het interieur van uw klassieker. Daarnaast is het dan ook een minder grote klus. Door regelmatig uw interieur schoon te maken voorkomt u slijtage en de ontwikkeling van bacteriën. Op deze manier kunt u de levensduur van uw oldtimer verlengen.

We raden aan om uw oldtimer minstens één keer per week aan de buitenkant te wassen en minstens elk half jaar het interieur grondig te reinigen. Het schoonmaken van het interieur hangt natuurlijk ook af van hoe vaak u uw oldtimer gebruikt.

Andere handige tips voor het reinigen van het interieur

Een andere tip die we u mee willen geven bij het zelf reinigen van het interieur is om in kleine secties te werken. Op deze manier wordt voorkomen dat het schoonmaakmiddel te lang op het materiaal blijft zitten en deze schade veroorzaakt aan uw bekleding.

Niet onbelangrijk is het drogen van het interieur. Als u besluit om uw auto van binnen te poetsen, is het belangrijk dat het interieur droogt, voordat u het weer in gebruik neemt. Op deze manier verdwijnt het vocht en voorkomt u schade aan uw bekleding, dashboard of andere gereinigde interieuronderdelen door schimmel of andere bacteriën.

Onze laatste tip is om vlekken zo snel mogelijk te behandelen. Hoe sneller een vlek wordt aangepakt, des te makkelijker deze te verwijderen is. 

Door alle tips in dit artikel te volgen, houdt u het interieur van uw oldtimer schoon en kunt u met een goed gevoel de weg op!

Gebruikt u uw oldtimer minder vaak, dan heeft deze ook minder onderhoudsbeurten nodig. Belangrijk is dan wel dat de oldtimer in een stalling staat, zodat de levensduur wordt behouden en u de kans op vocht in uw interieur verkleint.

26 oktober 2023

Onderhoud en schade

Mark Reus

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen