Extra aandacht voor de stoelbekleding van uw oldtimer

18 december 2020

Onderhoud en schade

Een oldtimer heeft vanwege de leeftijd en de vele kwetsbare onderdelen relatief veel onderhoud nodig. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar de motor en het exterieur, maar ook de stoelbekleding mag zeker niet vergeten worden. Wij geven u graag een aantal handige onderhoudstips om de stoelbekleding van uw oldtimer in topconditie te houden.

De meeste oldtimereigenaren zijn niet bang voor extra onderhoud en halen hier zelfs plezier uit. Een middagje sleutelen aan de oldtimer is voor veel mensen een fijne vorm van ontspanning. Daarnaast is dit noodzakelijk voor de levensduur en waarde van de oldtimer.

Ook als oldtimerverzekeraar zien wij graag dat oldtimereigenaren goed voor hun bolide zorgen en bieden wij op onze blogpagina en in onze nieuwsbrief geregeld handige onderhoudstips voor oldtimers. Zo schreven wij recent nog over het onderhoud van de autobanden van oldtimers.

Dit keer willen wij het interieur extra onder de aandacht brengen en specifiek de stoelbekleding. De meeste oldtimers zijn voorzien van lederen stoelbekleding. Bij gebrek aan goed onderhoud kan leer echter verkleuren, uitdrogen en zelfs scheuren. Het laten overspuiten of vervangen van lederen bekleding kan daarbij een kostbare aangelegenheid zijn. Met regulier onderhoud blijft uw stoelbekleding in topconditie en bespaart u onnodige reparatiekosten.

909

Schoonmaken van uw lederen stoelbekleding

Leer is een natuurlijk product dat kan verkleuren naarmate er steeds meer vuil in de poriën trekt. Zo kan een lichte kleur donker worden en donkere bekleding vergrijzen. Een grondige schoonmaaksessie kan dit probleem voorkomen.

U begint allereerst met het uitzuigen van uw oldtimer. Vervolgens brengt u het schoonmaakmiddel aan. Belangrijk is dat u hiervoor een schoonmaakmiddel gebruikt dat PH-neutraal is en dat u de bekleding niet té nat maakt.

Met een doek of zachte kwast kunt u vervolgens het leder voorzichtig poetsen. Zorg ervoor dat u alle naden en hoekjes meeneemt. Dit is tevens het moment om uw bekleding en vooral de naden goed te controleren op eventuele beschadigingen of slijtageplekken. Met een microvezeldoek kunt het leder daarna droog maken.

Het leder voeden

Naast schoonmaken is het ook aan te raden om de lederen stoelbekleding van uw oldtimer jaarlijks te voeden. Hiervoor kunt u speciale ledervoeding gebruiken, te koop bij autospeciaalzaken. Wij raden u aan om hetzelfde merk aan te houden voor zowel het schoonmaakmiddel als de ledervoeding. Vaak kunt u deze producten als set aanschaffen.

De ledervoeding brengt u op een microvezeldoek aan, waarna u zorgvuldig de lederen stoelbekleding hiermee inwrijft. De ledervoeding zorgt ervoor dat het materiaal minder snel uitdroogt en daardoor ook minder snel slijt. Bovendien krijgt uw stoelbekleding weer een mooie gezonde glans.

Jaarlijkse schoonmaakbeurt

Het beste is om het bovenstaande proces jaarlijks te herhalen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen voordat uw oldtimer de winterstalling ingaat. Zo blijft uw lederen stoelbekleding in topconditie.

Slijtage wordt bovendien niet gedekt door uw oldtimerverzekering. Schade door brand, een ongeval of vandalisme wel. Zorg daarom goed voor de stoelbekleding van uw oldtimer.

18 december 2020

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen