10 redenen om wel of geen oldtimer aan te schaffen

28 oktober 2022

Onderhoud en schade

Een oldtimer bezitten kan geweldig zijn, maar lang niet iedereen is geschikt als oldtimereigenaar. In dit artikel geven we vijf voor- en ook vijf nadelen van het bezitten van een oldtimer.

Bij de aanschaf van een oldtimer komen meer kosten kijken dan alleen de aanschafprijs. Ook zijn er nog meer zaken die bij een gloednieuwe oldtimer aan bod komen. Wie wil er nou niet rijden in die prachtige oldtimer van zijn of haar dromen, of misschien waar uw ouders of grootouders zelf in hebben gereden?

Wij geven een aantal voor- en nadelen van het bezitten van een oldtimer en of u deze wel of niet moet aanschaffen.

Voordelen van een oldtimer
Nostalgische beleving en unieke rijervaring
Sommige mensen halen meer plezier uit het rijden in een oldtimer dan van het rijden in een moderne auto. In een oldtimer moet er ten slotte meer zelf worden gedaan, waardoor de rijvaardigheid extra wordt getest. Ook is het natuurlijk leuk om zelf in een oldtimer te rijden waar u vroeger als kind op de achterbank zat. 

 

1127

Voordelen van een oldtimer
Nostalgische beleving en unieke rijervaring
Sommige mensen halen meer plezier uit het rijden in een oldtimer dan van het rijden in een moderne auto. In een oldtimer moet er ten slotte meer zelf worden gedaan, waardoor de rijvaardigheid extra wordt getest. Ook is het natuurlijk leuk om zelf in een oldtimer te rijden waar u vroeger als kind op de achterbank zat. 

Oldtimer lucratieve investering
Buiten dat een oldtimer een unieke rijervaring biedt, kunt u het ook als een investering zien. Oudere modellen worden niet meer gemaakt waardoor er maar een beperkt aanbod is. Naarmate de tijd vordert kan een oldtimer meer waard worden. Beleggen in uw eigen oldtimer is bovendien toch een stuk leuker dan het beleggen in aandelen, maar let dan wel op deze valkuilen!

Sociale interactie met andere oldtimereigenaren
Als oldtimereigenaar kunt u zich ook bij verschillende oldtimerclubs aansluiten en aan evenementen deelnemen. Niets is leuker dan uw passie delen met andere oldtimerliefhebbers. Daarnaast zult u ook merken dat u meer aandacht ontvangt van uw omgeving wanneer u een unieke klassieker bezit.

Verder kunt u ook meedoen aan toertochten en rally’s. Let dan wel op hoe het precies met uw oldtimerverzekering zit, want hoe groter het avontuur des te groter ook de schaderisico’s voor uw oldtimer.

Sleutelen aan uw eigen oldtimer
Naast het rijden in een oldtimer, halen veel liefhebbers plezier uit het sleutelen aan hun oldtimer. De verouderde technieken zijn erg interessant om te onderzoeken. 

Bovendien leert u veel door het sleutelen aan een oldtimer. Door de eenvoudigere technieken zijn oudere auto’s toegankelijker om aan te sleutelen dan moderne auto’s. Door dit te doen leert u ontzettend veel van de autotechniek. Dit kan handig zijn, omdat er steeds minder kundige oldtimer monteurs zijn.

Financiële voordelen oldtimer
Hoewel een oldtimer kostbaar kan zijn, zijn er ook een aantal financiële voordelen. Zo betaalt u als oldtimereigenaar geen wegenbelasting, heeft u een lagere verzekeringspremie en vervalt bij oldtimers van 50 jaar en ouder de APK-plicht.
 

1077

Nadelen van een oldtimer
Veel onderhoud nodig
Ongeacht de staat van een oldtimer, is men veel tijd en geld kwijt aan het onderhouden van een oldtimer. De een vindt dat een leuke uitdaging, maar een ander zal hier juist op afknappen. 


Oldtimers zijn kostbaar

Het onderhouden en bezit van een oldtimer is helaas erg kostbaar. Hoewel er fiscale voordelen zijn te behalen, gaat dat helaas te niet aan kosten voor onderhoud, maar ook voor (winter)stalling. 

Zelfs bij de aanschaf van een prachtige oldtimer komen al een aantal kosten kijken. Administratiekosten, importkosten, veiling- of transactiekosten, maar ook kosten voor aanvullende diensten, zoals bijvoorbeeld de levering aan huis. De hoogte van deze aanvullende kosten en welke überhaupt van toepassing zijn, hangt compleet af van uw specifieke situatie.

Ook na de aanschaf van een oldtimer komen genoeg kosten kijken. Dit hangt af van uw specifieke situatie. Kosten zoals brandstofkosten, onderhoudskosten, wegenbelasting, APK-kosten, kosten voor stalling en de premie van uw oldtimerverzekering zijn allemaal voorbeelden van kosten die pas ná aanschaf van de oldtimer komen.

Als u besluit het onderhoud over te laten aan een specialist, dan kan dit redelijk in de papieren lopen. Zeker omdat zoals eerder aangegeven er steeds minder kundige oldtimer monteurs zijn. 

Onzekerheid over de toekomst van een oldtimer
Er is veel onzekerheid over de toekomst van oldtimers. Denk aan bijvoorbeeld milieuzones. In de toekomst nemen plekken waar oldtimers vrij mogen rijden steeds verder af, vanwege de uitstoot. Ook de beschikbaarheid van genoeg kundige monteurs is een terugkerend probleem. 

Ook is de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen, waar oldtimers meestal op rijden, een probleem dat komende jaren gaat toenemen. De moderne brandstoffen zijn vaak niet geschikt voor oldtimers omdat het een te hoog ethanolgehalte bevat. Teveel ethanol zorgt ervoor dat onderdelen zoals brandstofleidingen en benzinetanks sneller worden aangetast.

Om het probleem van de fossiele brandstoffen op te lossen, is het een optie om uw oldtimer om te bouwen en te elektrificeren.

Rijden in een oldtimer kan lastig zijn
Ieder voordeel heeft zo zijn nadeel. Uw rijvaardigheden worden in een oldtimer op de proef gesteld. De ene chauffeur zal dat geweldig vinden, maar de ander kan dit als frustrerend of angstig ervaren. In een oldtimer ontbreken namelijk luxe technologische snufjes zoals navigatiemiddelen, stuurbekrachtiging en ABS.

U kunt er niet veel in rijden
De wintermaanden vallen al af, want dan staat de oldtimer in een winterstalling. Het is overigens ook niet verstandig om in de winter te rijden met uw oldtimer, omdat de winterse weersomstandigheden niet aantrekkelijk zijn voor u en uw oldtimer. 

Ook is uw oldtimer in deze winterse weersomstandigheden niet verzekerd. Daarnaast is het in de zomer met slecht weer eveneens niet verstandig erop uit te trekken. De voorbereiding om met een oldtimer de weg op te gaan kan relatief veel tijd en geld kosten. Een oldtimer is niet zomaar een auto waar u direct mee wegrijdt.

Twijfels over het aanschaffen van een oldtimer?
Hebben deze voor- en nadelen van het aanschaffen van een oldtimer u laten twijfelen of schrikken? Er zijn een aantal zaken die u kunt doen om tot een juiste beslissing te komen:


- Verschillende testritten maken met oldtimers. Zo raakt u gewend met oldtimers en weet u of u over de rijvaardigheid beschikt en er voldoende plezier uithaalt.


- Omgeving inschakelen. Als u iemand in uw omgeving heeft die een oldtimer bezit, is het perfect om hem/haar een aantal vragen te stellen om meer informatie te verkrijgen over de kosten, onderhoud en andere zaken die bij een oldtimer horen.

Bent u een geschikte oldtimereigenaar?
Bent u na het lezen van dit artikel overtuigd dat u geschikt bent als oldtimereigenaar? Een goede oldtimerverzekering mag natuurlijk niet ontbreken. Oldtimer-verzekering heeft al talloze oldtimers verzekerd en door ons intensieve contact met verzekeraars kunnen we makkelijk technische vragen neerleggen. Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. 

28 oktober 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen